του Τάσου Τσιφόρου

Τη στρατηγική αντί μίας κοντόφθαλμης και χωρίς αποτέλεσμα τακτικής κίνησης επιστρατεύει η Νέα Δημοκρατία, κρατώντας για δεύτερο χρόνο το «όπλο« της κατάθεσης πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση ή υπουργό της. 

Η οργή στη Νέα Δημοκρατία για τον Υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη περισσεύει ενώ τα όσα έχει πει κατά καιρούς, με τελευταία τη δήλωση περί γενοκτονίας ή εθνοκάθαρσης των ποντίων από το κεμαλικό καθεστώς, αποτελούν και πεδία άσκησης αντιπολιτευτικής κριτικής. Ωστόσο, το σοκ από την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και η έλλειψη οιασδήποτε αυτοκριτικής από την κυβέρνηση, ξεχείλισε το ποτήρι. Καθώς το σύνολο των υποψηφίων για την ηγεσία αλλά και οι βουλευτές έβραζαν, στα γαλάζια γραφεία έπεσε και η ιδέα της πρότασης μομφής κατά του Υπουργού, τον οποίο σημειωτέον είχε μόλις προ ωρών αποδοκιμάσει και ο Πάνος Καμμένος! Υπήρχε, συνεπώς, ανοικτό πεδίο για μία τακτική νίκη απέναντι στην κυβέρνηση καθώς η Ν.Δ. θα είχε τον κοινοβουλευτικό χρόνο για φουλ επίθεση σε όλα τα μέτωπα: από τα κενά στα σχολεία και το ΦΠΑ στην εκπαίδευση μέχρι την απόφαση Φίλη για τον τερματισμό της διερεύνησης πειθαρχικών υποθέσεων και φυσικά το Ποντιακό ζήτημα. 

Η χθεσινοβραδινή δήλωση του Ευ. Μεϊμαράκη ότι «η Νέα Δημοκρατία θα εξετάσει -και το τονίζω από τώρα- αν μπορεί συνταγματικά, μέσα στο εξάμηνο που έχει ήδη πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Παιδείας, ώστε να συζητηθεί στη Βουλή το όλο ζήτημα και να πάρουν όλοι θέση» προκάλεσε συναγερμό. 

Ωστόσο, τέτοια πρόταση δεν θα υποβληθεί και ο λόγος είναι μία άλλη πρόταση μομφής που προ ετών είχε καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας!
Τυπικό κώλυμα δεν υπάρχει καθώς σύμφωνα με ο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής «η Boυλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από το ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οπαία θα διεξαχθεί η συζήτηση» ενώ, όπως σημειώνεται, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Boυλευτών». 

Συνεπώς, η Ν.Δ. θα μπορούσε να καταθέσει πρόταση μομφής καθώς δεν δεσμεύεται από την ψήφο εμπιστοσύνης που έχει λάβει προ λίγων εβδομάδων η κυβέρνηση. Ωστόσο, εάν το έπραττε θα έδενε τα χέρια της για το επόμενο εξάμηνο καθώς ακόμη κι αν ήθελε να υποβάλλει πρόταση μομφής εναντίον του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του στο σύνολό της. Γιατί; Γιατί με αυτό ακριβώς το επιχείρημα, ότι δηλαδή δεν μπορεί να υποβάλλεται πρόταση μομφής σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών, ακόμη κι αν αφορά την κυβέρνηση στο σύνολο ή διαφορετικούς υπουργούς, είχε απορριφθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μομφή εις βάρος του Γιάννη Στουρνάρα, το Μάρτιο του 2014. Τέσσερις μήνες πριν ο κ. Τσίπρας είχε καταθέσει μομφή κατά της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, η οποία και είχε απορριφθεί, και τότε το Προεδρείο της Βουλής αλλά και η πλειοψηφία του σώματος έκριναν ότι δεν μπορεί να κατατεθεί και νέα εις βάρος υπουργού. Ως αποτέλεσμα, η «νομολογία» του Μεϊμαράκη ως Προέδρου της Βουλής, δεσμεύει τώρα τον Μεϊμαράκη ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης! 

Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει γενικευμένη, επίκαιρη επερώτηση για τα πεπραγμένα Φίλη στη Βουλή ενώ το χαρτί της μομφής θα το κρατήσει στη φαρέτρα της. Άλλωστε, όπως έλεγαν οι γαλάζιοι, ευκαιρίες θα δοθούν και θα είναι πολλές...