current views are: 4

6 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση05:36

Τσίπρας: Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να εξαλειφθεί η μεταναστευτική πληγή

Την ανάγκη διεκδίκησης υποστήριξης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και συντονισμού για τον κοινό σκοπό επικεντρώθηκε η ευρεία σύσκεψη για τα ζητήματα διαχείρισης των προσφυγικών ροών που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Δημοσίευση 05:36’
αρθρο-newpost

Την ανάγκη διεκδίκησης υποστήριξης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και συντονισμού για τον κοινό σκοπό επικεντρώθηκε η ευρεία σύσκεψη για τα ζητήματα διαχείρισης των προσφυγικών ροών που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Την ανάγκη διεκδίκησης υποστήριξης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και συντονισμού για τον κοινό σκοπό επικεντρώθηκε η ευρεία σύσκεψη για τα ζητήματα διαχείρισης των προσφυγικών ροών που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πρόβλημα πάνω από τις δυνάμεις των πολιτικών και δημοτικών αρχών, το οποίο μπορεί να εξαλειφθεί μόνο αν όλοι ενώσουν τις δυνάμεις τους προς αυτή την κατεύθυνση και στην υποχρέωση να γίνει το καλύτερο δυνατόν για αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη». 

Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν οι περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, οι δήμαρχοι Λέσβου, Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου, καθώς και οι μητροπολίτες των παραπάνω νησιών.

Επίσης, το παρών έδωσαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. 

Σύμφωνα με τον ίδιο:

Σχεδόν όλος ο πλανήτης έχει πέσει πάνω στα νησιά σας. Στις πλάτες των ανθρώπων σας, των τοπικών κοινωνιών, βρίσκεται ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο που περνάει μέσα από το μικρό μας τόπο.

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να επικεντρώσουμε στον άνθρωπο και στο καθήκον μας, στην υποχρέωσή μας να δώσουμε ότι μπορούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Στους απροστάτευτους, στους αδύναμους ανθρώπους που διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά στις θάλασσές μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε, όμως, ότι ταυτόχρονα «πρέπει να βρούμε και να διεκδικήσουμε λύσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι καμία τοπική κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει ένα τόσο μεγάλο βάρος αν δεν υποστηριχθεί.

Στην διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε δημάρχους και υπουργούς για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, τις διεκδικήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις τοπικές κοινωνίες στα νησιά.

Όπως υποστήριξε:

Για να δούμε πως θα μπορέσουμε ενώνοντας δυνάμεις να διευκολύνουμε, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, να παρακάμψουμε γραφειοκρατίες που πολλές φορές είναι εμπόδια στις προθέσεις μας και να δούμε με πιο τρόπο θα μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην υποχρέωσή μας να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης, της πατρίδας μας, του λαού μας σε όλη την Ευρώπη αλλά και να αναδείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης απέναντι σε μια κρίση ανθρωπιστική.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οφείλουμε να προετοιμαστούμε «ώστε η πληγή αυτή να εξαλειφθεί. Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να την απαλύνουμε στα νησιά σας, στις τοπικές κοινωνίες που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν ένα βάρος πολύ μεγάλο».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε, επίσης, ότι ζήτησε την παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στη σύσκεψη που γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου και την παρουσία των μητροπολιτών και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου διότι το πρόβλημα αυτό έχει ανθρωπιστική διάσταση και «το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, η Πολιτεία και η Εκκλησία, για την αντιμετώπισή του είναι ίσως ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα».

«Εγώ θα ήθελα να εξάρω προκαταβολικά τις προσπάθειες που έχετε κάνει μέχρι τώρα, οι φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά και η Εκκλησία και οι τοπικές κοινωνίες. Θα ήθελα να πω ότι η Πολιτεία αιφνιδιάστηκε και άρα το μεγάλο βάρος το σηκώσατε εσείς στις πλάτες σας.

Όμως ο σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, με τις λιγοστές δυνάμεις που έχουμε -καθώς περνάμε κρίση οικονομική, μια κρίση μέσα στην κρίση- να συντονίσουμε λοιπόν δυνάμεις πάνω στον κοινό σκοπό και από την πλευρά μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διευκολύνουμε και να διεκδικήσουμε υποστήριξη γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό» είπε ο πρωθυπουργός.

 


σχετικα αρθρα