Όποιος υποστηρίξει ότι μπορεί να προβλέψει το που θα οδηγήσει η αντιπαράθεση που ξεκίνησε από τη δήλωση του Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, προφανώς θα ψεύδεται. Η φασιστική επίθεση την οποία δέχθηκε ο Γιώργος Κουμουτσάκος μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, έριξε λάδι στη φωτιά που ήδη έκαιγε. Δεν εννοούμε φυσικά τις βαριές κατηγορίες περί «ηθικών αυτουργών» τις οποίες αντάλλαξαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση- τι θεωρούμε υπερβολικές.  

Δεν είναι όμως υπερβολική η εκτίμηση ότι οι δηλώσεις Φίλη προκαλούν ισχυρό πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου, λόγω της στάσης του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους  τονίζουν ότι «κρούουμε τον κώδωνα ότι τέτοιες προκλήσεις δεν είναι δυνατό να συνεχιστούν, ούτε να γίνονται αποδεκτές».  

Το κλίμα πυροδότησε περαιτέρω ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος ο οποίος χαρακτήρισε τον Ν. Φίλη «ανιστόρητο» και προανήγγειλε ότι σαν «απάντηση της πολιτικής πράξης του υπουργού Παιδείας» θα διοργανώσει εκδηλώσεις σε όλα τα στρατόπεδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, για τη Γενοκτονία των Ποντίων. 

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος υιοθέτησε την άποψη ότι ο Ν. Φίλης είναι ηθικός αυτουργός της επίθεσης εναντίον του Γ. Κουμουτσάκου, ανακοίνωσε ότι η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον του. 
Στην περίπτωση κατά την οποία μπορεί συνταγματικά, μέσα στο εξάμηνο που έχει ήδη πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον υπουργού, η κυβέρνηση… έχει μπλέξει.  

Ο Καμμένος, μπορεί να κάνει πίσω μόνον αν προβάλλει το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί ρήγμα στην κυβέρνηση με απρόβλεπτες συνέπειες. Ωστόσο, μια ενδεχόμενη απομάκρυνση του Ν. Φίλη από το υπουργικό συμβούλιο θα ικανοποιούσε τους βουλευτές και τους ψηφοφόρους του.  

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυψε την ενόχληση που προκάλεσε η δήλωση Φίλη παραπέμποντας στη σχετική απόφαση της Βουλής που χαρακτηρίζει Γενοκτονία την σφαγή των Ποντίων. Γνωρίζει ωστόσο ότι ο Ν. Φίλης υιοθετεί την άποψη ομάδας ιστορικών που έχουν θέσει το θέμα κατά το παρελθόν, χωρίς φυσικά να παραβλέπουν ή να υποτιμούν τα αιματηρά γεγονότα.  

Το μόνο… πρόβλημα είναι ότι ο Φίλης, σήμερα, ως υπουργός Παιδείας, θα έπρεπε να προσέχει. Διότι κάποιες απόψεις προκαλούν τεράστιες εντάσεις όταν διατυπώνονται από υπεύθυνα χείλη. Και εκτός των άλλων, υπάρχει και ο Καμμένος ο οποίος ενδέχεται να κινηθεί στη λογική… Φίλοι, Φίλη, καριοφίλι…