Ημέρες προεκλογικές θύμισε η χθεσινή, με το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπά «κόκκινο». Με αυτό δεν εννοούμε, φυσικά, το τραμπούκικο χτύπημα κατά του Γιώργου Κουμουτσάκου, αλλά τα όσα επακολούθησαν μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την πρώτη να κατηγορεί τη δεύτερη για «φλερτ με την ακροδεξιά».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα αυτό μονοπώλησε σχεδόν, τις απογευματινές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Όλγα Γεροβασίλη που πήρε πάνω της το παιχνίδι της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, να αξιοποιεί τάχιστα tweet του Άδωνι Γεωργιάδη που ανέφερε ότι οι Πόντιοι θα ζητήσουν το κεφάλι του Νίκου Φίλη επί πίνακι.

«Η ΝΔ έβγαλε τους φασίστες από το ντουλάπι», έλεγε σε υψηλούς τόνους έτερος στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, σε μια εμφανή προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να ταυτίσει Ν.Δ. και Χρυσή Αυγή. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν είπε «όχι» στο «δώρο» που της έκανε ο αντίπαλός της να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από το μεσαίο χώρο, υποστήριζαν επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα.

Σκληρές θέσεις, περισσότερο σκληρές από αυτές που θα ανέμενε κανείς, έχουν διατυπώσει τις τελευταίες ημέρες και οι τέσσερις υποψήφιοι της Ν.Δ. (και όχι μόνο ο Άδωνις Γεωργιάδης). Είναι χαρακτηριστικό, παρατηρούσαν από την κυβέρνηση, ότι ακόμη και αυτός ο θεωρούμενος ως περισσότερο κεντρώος εκ των υποψηφίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιτέθηκε προχθές κατά του Νίκου Φίλη για το θέμα των Ποντίων, χαρακτηρίζοντάς τον «ανιστόρητο».

Ενώ αναφορικά με την πρόθεση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Νίκου Φίλη, έμπειρος κοινοβουλευτικός του ΣΥΡΙΖΑ την απέδιδε σε μια προσπάθεια να προκαλέσει μεγαλύτερα ρήγματα στο μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, παρά στον κυβερνητικό πυρήνα.

Στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλήξει πάντως αν η ΝΔ παίρνει μια δεξιά στροφή ως στρατηγική επιλογή ή αν οι υψηλοί τόνοι θα πρέπει να αποδοθούν στην εν εξελίξει κούρσα διαδοχής.

 «Επεχείρησαν να κάνουν κάτι αντίστοιχο και με το προσφυγικό αλλά δεν τους βγήκε», ήταν η άποψη στελέχους του Μεγάρου Μαξίμου εξάλλου.

Η σκληρή αντιπαράθεση αφήνει πάντως ένα συμπέρασμα για το τέλος: ότι συναίνεση στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο, δεν πρόκειται να υπάρξει τουλάχιστον κατά το τρέχον έτος.