του Πάνου Ρασσιά  

Πιο μακριά… φέρνει τους υποψηφίους της ΝΔ η συζήτηση για το δημόσιο διάλογο μεταξύ τους, με φόντο τις κάλπες που θα στηθούν για την εκλογή νέου αρχηγού. Με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει σε μια τέτοια διαδικασία «για να μην πληγωθεί οι παράταξη και ο Νεοδημοκράτης», οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι ανταλλάσουν πυρά μεταξύ τους και όλοι μαζί κατά του προέδρου του κόμματος.

Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε βίντεο που δημοσίευσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας στο προσωπικό προφίλ του στο Facebook, όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών που συγκεντρώθηκαν μέσω της εφαρμογής askApostolos στην ιστοσελίδα του Περιφερειάρχη. Ο κ. Τζιτζικώστας απαντά μεταξύ άλλων για το «αν είναι βασιλικός», «αν θα διοικήσει τη ΝΔ με φαξ» και για το «αν έχει κατοικίδιο».

Η φράση «μιλάω στη βάση, στην κοινωνία, δεν γίνομαι τηλεμαϊντανός στα παράθυρα», που χρησιμοποίησε ως απάντηση στην ερώτηση «γιατί σου λένε ότι δεν μιλάς;», εκλήφθηκε από τον Άδωνη Γεωργιάδη, ως αιχμή εναντίον του, με αποτέλεσμα ο 42χρονος πρώην υπουργός να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά του 37χρονου Περιφερειάρχη. 

«Αντί να πετάς "καρφιά" για τηλεμαιντανούς, δεν έρχεσαι Αποστόλη μου να κάνουμε μια συζήτηση της προκοπής αφιλτράριστη;», έγραψε στο twitter ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον κ. Τζιτζικώστα. Η τροπή που έχει πάρει η εσωκομματική κούρσα στη ΝΔ, προβληματίζει πλέον έντονα αρκετά, έμπειρα και κορυφαία στελέχη του κόμματος.

«Μόνο στενοχώρια προκαλεί αυτή η κατάσταση. Η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας, δεν μπορεί να ξεφτιλίζεται έτσι», έλεγε στο newpost.gr σημαίνον πρόσωπο της κεντροδεξιάς παράταξης που εξέφραζε το φόβο του για το θέμα της ενότητας στην επόμενη μέρα μετά τις κάλπες για την εκλογή νέου αρχηγού.

Στη λογική αυτή, αίσθηση προκάλεσε η ενωτική κίνηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να παρεβρεθεί, να ακούσει και να χειροκροτήσει θερμά τον συνυποψήφιό του Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια, πάνω στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα. Το ίδιο πρωί ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι τον προσβάλει η στάση του προέδρου της ΝΔ που, όπως είπε, δεν θέλει να συζητήσει μαζί του. Πυρά εξαπέλυσε ο κ. Μητσοτάκης και κατά του κ. Τζιτζικώστα, τον οποίο κατηγόρησε ότι «κρύβεται πίσω από την άρνηση του κ. Μεϊμαράκη».

Στο επιτελείο του κ.  Μεϊμαράκη αποδίδουν τις επιθέσεις στο πρόσωπό του από τους άλλους υποψηφίους, στον εκνευρισμό, που όπως λένε υπάρχει, λόγω του γεγονότος ότι το αποτέλεσμα διαμορφώνεται ήδη στη βάση. Στη δημοσκόπηση πάντως της prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών, ένας στους δύο ψηφοφόρους της ΝΔ λέει ότι είναι πιθανό να ψηφίσει στην εσωκομματική διαδικασία.

Στην ίδια μέτρηση και στην εκτίμηση για το ποιος θα είναι ο νικητής της αναμέτρησης για την ηγεσία της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης προηγείται με 63%, ακολουθεί ο κ. Τζιτζικώστας με 21%, ο κ. Μητσοτάκης με 13% και ο κ. Γεωργιάδης με 3%. Ενδιαφέρον έχει πάντως η απάντηση στο ερώτημα, ποιος από τους εν ζωή αρχηγούς της ΝΔ ήταν ο πιο πετυχημένος πρωθυπουργός, όπου ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει 57%, ο Κώστας Μητσοτάκης 30% και ο Αντώνης Σαμαράς 13%.