Συνεδριάζει το Σάββατο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο την προσφυγική κρίση. Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία αναμένεται να αρχίσει περίπου στις 15:00, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις ως προς την ένταση των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά, για τις συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και η συνεργασία κόμματος-κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πραγματοποιείται λίγο πριν τη διπλή Σύνοδο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που θα γίνει στην Μάλτα την επόμενη εβδομάδα, στις 11 και 12 Νοεμβρίου. Στη Μάλτα θα γίνει πρώτα η «Σύνοδος της Βαλέτα για τη Μετανάστευση» και αμέσως μετά , στις 12 του μηνός, θα διεξαχθεί άτυπη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Τα κύρια θέματα της άτυπης συνάντησης, που θα αρχίσει στις 14:30 τοπική ώρα, θα είναι η συνεργασία με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, η εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για τη μετεγκατάσταση, η σύσταση των hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δυνατοτήτων υποδοχής και της παροχής στη FRONTEX και την EASO της απαιτούμενης τεχνογνωσίας, καθώς και η αποτελεσματική ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.