Σε διευκρινίσεις προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για το Αιγαίο, «μαζεύοντας» ουσιαστικά την επαναφορά του θέματος που προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Αθήνα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποτέ δεν πρότεινε κοινές περιπολίες Ελλάδας -Τουρκίας , αλλά καλύτερη φύλαξη των ελληνικών/ευρωπαϊκών συνόρων, αρμοδιότητα που ανήκει στα κράτη - μέλη της ΕΕ , δηλαδή στην Ελλάδα», διευκρινίζουν πηγές της Κομισιόν στην Αθήνα, σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Γιουνκέρ που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγιναν αντικείμενο παρερμηνείας.

«Αυτό που προτείνει -η Επιτροπή- είναι αποτελεσματικότερη βοήθεια και διάσωση των προσφύγων που βρίσκονται σε κίνδυνο μέσω ενίσχυσης των τεχνικών μέσων αλλά και συντονισμένων περιπολιών με τη συμμετοχή και της Frontex, όπως προβλέπει η προτεινόμενη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας» σημειώσαν.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ εννοούσε», τονίζουν οι πηγές της Κομισιόν, ότι «είναι απαράδεκτο να πνίγονται άνθρωποι μεταξύ Τουρκίας και Λέσβου ή Κω, δηλαδή σε μια απόσταση 10 χλμ, και ότι μια καλύτερη συνεννόηση και συντονισμός μεταξύ Ελληνικών και Τουρκικών Αρχών θα έσωζε πολλές ζωές».

Σε αυτό το πνεύμα, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει επιπλέον τον επόμενο μήνα τη σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση στην Φρανκφούρτη, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους στην προεδρία της Κομισιόν, ο κ. Γιουνκέρ τόνισε πως τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, και ότι θα πρέπει να φυλαχθούν πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα, ενώ στάθηκε εκ νέου στο ζήτημα της κοινής ακτοφυλακής:

Είχα π.χ. προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Έλληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Έλληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Μερικές φορές μιλάμε μακριά από τα πραγματικά θέματα της ζωής.