ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραγιαννίδης: Ποιες είναι οι συνέπειες των πράξεων και των παραλείψεων της κυρίας Σαββαΐδου;

Δημοσίευση 6 Νοεμβρίου 2015, 20:46 / Ανανεώθηκε 6 Νοεμβρίου 2015, 20:46
Καραγιαννίδης: Ποιες είναι οι συνέπειες των πράξεων και των παραλείψεων της κυρίας Σαββαΐδου;
Facebook Twitter Whatsapp

Eρώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατάθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης σχετικά με «τα έργα και της ημέρες» της Κατερίνας Σαββαΐδου.

Eρώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατάθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης σχετικά με «τα έργα και της ημέρες» της Κατερίνας Σαββαΐδου.

Ο βουλευτής, αναφερόμενος σε σειρά υποθέσεων, ζητεί απάντηση για το ποιες είναι οι συνέπειες των πράξεων και παραλείψεων της τέως Γενικής Γραμματέα Εσόδων και το τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση. 

 

Αναλυτικά η ερώτηση: 

Μία σκοτεινή ατμόσφαιρα και εύλογα ερωτήματα προκύπτουν γύρω από το πρόσωπο της τέως Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα από τον ημερήσιο Τύπο, γεγονός που επαναφέρει στην επικαιρότητα τη συζήτηση για τα έργα της και τις συνέπειές τους στον ελληνικό λαό.

Όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών» (4/11/15), επιβαρυντικό για την Κ. Σαββαΐδου είναι το βούλευμα του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, καθώς παρενέβη – ως μη όφειλε – σε απόφαση της Δικαιοσύνης ζητώντας επανέλεγχο προστίμου 78 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η δίκη των τεσσάρων κατηγορούμενων στελεχών της εταιρίας Gennet ΑΕ, οι οποίοι παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσοσμη υπόθεση τοκογλυφίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, στην οποία εμπλέκονται γνωστοί επιχειρηματίες, χρεοκοπημένες τράπεζες, πολιτικοί, πλήθος εφοριακών και οι δύο τελευταίοι γενικοί γραμματείς Δημοσίων Εσόδων και της οποίας η καθυστέρηση μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχει για το δημόσιο ταμείο και κατ’ επέκταση για τους ίδιους τους φορολογούμενους πολίτες.

Η θητεία της Κ. Σαββαΐδου δεν σημαδεύεται μόνο από την προαναφερθείσα υπόθεση. Στις 12/1/2015 με απόφασή της έδωσε πολύ μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στους τηλεοπτικούς σταθμούς από αυτό που προβλέπει η νομοθεσία, προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% (ειδικός φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων) που εισπράττουν για λογαριασμό του Δημοσίου από τα διαφημιστικά που μεταδίδουν. Σύμφωνα με το Ν. 3845/2010 ο ειδικός φόρος 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων εισπράττεται από τα κανάλια και αποδίδεται στο Δημόσιο τη δεύτερη ημέρα κάθε μήνα για τα έσοδα του προηγούμενου.

Αξίζει να σημειωθεί για την επαγγελματική σταδιοδρομία της Κ. Σαββαΐδου, ότι μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ως Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, υπήρξε ανώτατο στέλεχος της διεθνούς ελεγκτικής και συμβουλευτικής εταιρίας PriceWaterhouseCoopers (PwC) με ειδίκευση στα φορολογικά ζητήματα. Η εν λόγω εταιρία πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο φοροδιαφυγής που έμεινε γνωστό ως LuxLeaks και αφορά μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στη χώρα μας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Ποιες είναι οι συνέπειες των πράξεων και των παραλείψεων της Κ. Σαββαΐδου στα δημόσια έσοδα;
2) Ποιες ενέργειες προτίθενται να αναλάβουν προκειμένου να προασπίσουν το δημόσιο συμφέρον;