current views are: 4

7 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση13:11

Τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων

Τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων, ιδίως μετά το ναυάγιο στην τηλε-διάσκεψη της Παρασκευής. Στην πραγματικότητα, αντί να παρατηρείται σύγκλιση θέσεων, οι δύο πλευρές αποκλίνουν.

 

Δημοσίευση 13:11’
αρθρο-newpost

Τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων, ιδίως μετά το ναυάγιο στην τηλε-διάσκεψη της Παρασκευής. Στην πραγματικότητα, αντί να παρατηρείται σύγκλιση θέσεων, οι δύο πλευρές αποκλίνουν.

 

Τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων, ιδίως μετά το ναυάγιο στην τηλε-διάσκεψη της Παρασκευής. Στην πραγματικότητα, αντί να παρατηρείται σύγκλιση θέσεων, οι δύο πλευρές αποκλίνουν.

Πώς αποδεικνύεται αυτό; Αν ρωτούσε κανείς την κυβέρνηση μία εβδομάδα πριν για τα ανοιχτά μέτωπα, εκφραζόταν η αισιοδοξία ότι ως το Eurogroup θα υπήρχε μόνο μία διαφωνία, για τους πλειστηριασμούς –και αυτή θα επιλυνόταν με πολιτική απόφαση.

Οι ημέρες όμως περνούν, οι ώρες λιγοστεύουν, και οι διαφωνίες αντί να περιορίζονται, αυξάνονται. Πλειστηριασμοί, 100 δόσεις, η θέσπιση κατώτατου ορίου στα γενόσημα φάρμακα και το αγγελιόσημο είναι οι τέσσερις μεγάλες συγκρούσεις, και ενώ διαπιστώνονται αποκλίσεις και στο θέμα της της οικονομικής διάστασης της προσφυγικής κρίσης, επίσης στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για τα δύο πρώτα μάλιστα (προστασία α’ κατοικίας για τους οικονομικά ασθενέστερους και η εφαρμογή της ρύθμισης των 100 δόσεων) είναι για την κυβέρνηση εκ των ων ουκ άνευ για τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και της κοινωνικής συνοχής. Στην αντίθεση περίπτωση, έρχονται κοινωνικές εντάσεις, αποτυχία του προγράμματος, υποστηρίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στους πλειστηριασμούς, οι θέσεις των δύο πλευρών για την αντικειμενική αξία του ακινήτου, το επαρκές όριο δαπανών διαβίωσης και το σύνολο χρεών προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, είναι γνωστές και καταγεγραμμένες.

Αν όμως, παρ’ ελπίδα, υπερισχύσουν οι θέσεις των θεσμών, τότε  θα υπάρξουν αρνητικές πολιτικές επιπτώσεις, με κυριότερο, την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής, ήταν ένα από τα επιχειρήματα που η Αθήνα χρησιμοποίησε στον τελευταίο αυτό γύρο διαπραγματεύσεων.

Στην ουσία του θέματος, με τέτοια ύφεση (σωρευτικά), ανεργία και μειωμένους μισθούς, είναι παράλογο να μη συνεχίζουν να προστατεύονται οι α’ κατοικίες. Αλλά και οι τράπεζες είναι αντίθετες με τη σημαντική μείωση προστασίας τη α’ κατοικίας, λένε κυβερνητικές πηγές, εξάλλου τυχόν μπαράζ πλειστηριασμών θα μείωνε έτι περαιτέρω την ήδη χαμηλή εμπορική αξία των ακινήτων και θα αυξάνονταν, τότε, οι ανάγκες για μια νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η διαφορά γνωστή επίσης: η κυβέρνηση, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, προτείνει να ισχύσει το τρέχον νομοθετικό καθεστώς, και άρα, η παραμονή στη ρύθμιση να εξαρτάται από την εξυπηρέτηση των τρεχουσών οφειλών δίνοντας παράλληλα διάστημα 25 ημερών για την τακτοποίηση της οφειλής, πριν δηλαδή εκπέσει από την ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων. Επικαλούμενη μάλιστα την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η κυβέρνηση την αποδίδει στην εξάντληση της φοροδοτικής δυνατότητας των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα φάρμακα και το κατώτατο όριο τιμής που έχει θεσπιστεί, αν υπερισχύσει η βούληση των θεσμών, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα αποσυρθούν γενόσημα φάρμακα  από την αγορά, καθώς οι φαρμακευτικές δεν θα έχουν συμφέρον παραγωγής και πώλησής τους. Εφόσον επιβεβαιωθούν τα παραπάνω σενάρια, τότε η θέση 10.000 εργαζομένων στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία καθίσταται επισφαλής.

Στο αγγελιόσημο, η κυβέρνηση πρότεινε να παραπεμφθεί στις γενικότερες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος, και όχι να αντιμετωπιστεί τώρα, όπως πιέζει η άλλη πλευρά.

Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση, η κυβέρνηση έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην προστασία της  Attica Bank, πιθανή εκκαθάριση της οποίας είναι δυνατόν να επηρεάσει την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Η εκκαθάριση θα είναι πιο δαπανηρή λύση, επιπλέον η εν λόγω τράπεζα δικαιούται να έχει την ίδια μεταχείριση με τις συστημικές τράπεζες, πόσο μάλλον που δεν έχει πάρει κρατική ενίσχυση, σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Τέλος, η κυβέρνηση θέτει θέμα χρηματοδότησής της για την προσφυγική κρίση: ως τώρα, το κόστος διαχείρισης ανέρχεται για τη χώρα μας στα 480 εκατ., από τα οποία τα 331 εκατ δεν καλύπτονται από τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.


σχετικα αρθρα