«Πυρετός» επαφών επικρατεί στην κυβέρνηση, η οποία είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους δανειστές με στόχο να υπάρξει προσέγγιση εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, ώστε να δοθεί πράσινο φως για τη δόση των 2 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την αποχώρησή του από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία προήδρευσε, είχε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο Μαξίμου, σχετικά με τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, τα οποία «τεντώνουν» το σχοινί, μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Πλειστηριασμοί, 100 δόσεις, η θέσπιση κατώτατου ορίου στα γενόσημα φάρμακα και το αγγελιόσημο είναι οι τέσσερις μεγάλες συγκρούσεις, και ενώ διαπιστώνονται αποκλίσεις και στο θέμα της της οικονομικής διάστασης της προσφυγικής κρίσης, επίσης στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για τα δύο πρώτα μάλιστα (προστασία α’ κατοικίας για τους οικονομικά ασθενέστερους και η εφαρμογή της ρύθμισης των 100 δόσεων) είναι για την κυβέρνηση εκ των ων ουκ άνευ για τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και της κοινωνικής συνοχής. Στην αντίθεση περίπτωση, έρχονται κοινωνικές εντάσεις, αποτυχία του προγράμματος, υποστηρίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στους πλειστηριασμούς, οι θέσεις των δύο πλευρών για την αντικειμενική αξία του ακινήτου, το επαρκές όριο δαπανών διαβίωσης και το σύνολο χρεών προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, είναι γνωστές και καταγεγραμμένες.

Στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η διαφορά γνωστή επίσης: η κυβέρνηση, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, προτείνει να ισχύσει το τρέχον νομοθετικό καθεστώς, και άρα, η παραμονή στη ρύθμιση να εξαρτάται από την εξυπηρέτηση των τρεχουσών οφειλών δίνοντας παράλληλα διάστημα 25 ημερών για την τακτοποίηση της οφειλής, πριν δηλαδή εκπέσει από την ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων. Επικαλούμενη μάλιστα την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η κυβέρνηση την αποδίδει στην εξάντληση της φοροδοτικής δυνατότητας των πολιτών.