Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ αλλά και σε μια μερίδα βουλευτών του κόμματος για την πορεία της κυβέρνησης και την επίδραση που θα έχει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Πολλοί διαβλέπουν κατάρρευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κάτι που ενισχύουν και δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που μιλούν ευθέως για αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα. Όπως αναφέρουν βουλευτές της ΝΔ στο newpost μέσα στο επόμενο τρίμηνο ενδέχεται  να καταστεί «εθνική ανάγκη» για μια άλλη κυβερνητική λύση είτε αυτή λέγεται οικουμενική είτε λέγεται "τύπου Παπαδήμου".

Οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ οφείλουν να τοποθετηθούν και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλώνει με νόημα γαλάζιος βουλευτής υποστηρικτής της πλευράς Μητσοτάκη.

Την ερώτηση θέτει το newpost και στους υπόλοιπους συνυποψήφιους με την πλευρά Μεϊμαράκη να είναι κατηγορηματική σε δύο θέματα. 

Πρώτον να διασφαλίζεται η παραμονή της χώρας σε ευρώ και πρόγραμμα και ο απρόσκοπτος δανεισμός της και δεύτερον να μην είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η πλευρά Τζιτζικώστα που δεν θα επιθυμούσε τον κ. Τσίπρα επικεφαλής ενός άλλου κυβερνητικού σχήματος αλλά θα συμμετείχε σε μια οικουμενική κυβέρνηση ενώ η πλευρά Γεωργιάδη προτάσσει μεν το "εθνικό συμφέρον" δηλώνει όμως ότι θα παρουσίαζε ενστάσεις όχι μόνο στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα αλλά και μιας σειράς υπουργών τους οποίους θεωρούν "επικίνδυνους" για την χώρα.

Πάντως και την περίπτωση του σχηματισμού της κυβέρνησης Παπαδήμου η ΝΔ είχε χωριστεί στα δύο αφού αρκετοί βουλευτές διαφωνούσαν με την συμμετοχή σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα ενώ θεωρούσαν τότε ότι οι όροι συμμετοχής στην τότε κυβέρνηση  δεν ήταν συμφέρουσες για τη ΝΔ.