Η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σε άρθρο της στην εφημερίδα «Kontra News» για το προσφυγικό, αναφέρεται στις πρωτοφανείς διαστάσεις που έχει λάβει η προσφυγική τραγωδία στο Αιγαίο με ναυάγια και νεκρά παιδιά στη θάλασσα και επισημαίνει ότι αυτή η τραγωδία με τους δεκάδες χιλιάδες προσφύγων από τη Συρία, λόγω του πολέμου που μαίνεται εκεί, «απαιτεί την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για να δοθεί βιώσιμη λύση στο πρόβλημα».

Ταυτόχρονα τονίζει ότι απαιτείται δραστική παρέμβαση από την ΕΕ αντί της αμήχανης παρακολούθησης των Τούρκων δουλεμπόρων που «σπρώχνουν τα σαπιοκάραβά τους γεμάτα τρομαγμένους πρόσφυγες μέχρι τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα». «Αν δεν δοθεί βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση, θα ισοδυναμεί με βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογραμμίζει η εκπρόσωπος των ΑνΕλ.

«Η διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι μόνο ελληνική υπόθεση και η λύση πρέπει να έχει τη σφραγίδα της Ευρώπης. Ωστόσο, η στάση της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών που εμφανίζονται απρόθυμες να συνδράμουν και μετατρέπονται σε οχυρά καθώς αρνούνται τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις προσφύγων, δείχνει ότι τίποτα δεν αποκλείει ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα να μεταλλαχθεί κάτω από ασφυκτικές πιέσεις και μεθοδεύσεις αποκλειστικά σε ελληνικό με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη χώρα μας. Είναι εμφανής η επιδίωξη της κ. Μέρκελ -και όχι μόνο- να βάλει τέλος στην είσοδο μεταναστών στο γερμανικό έδαφος και να στεγανοποιήσει το πρόβλημα αποκλειστικά εντός των ελληνικών συνόρων. Ο κίνδυνος να μετατραπεί η Ελλάδα σε "αποθήκη ψυχών" είναι υπαρκτός και δεν πρέπει να υποτιμηθεί από κανέναν» υπογραμμίζει στο άρθρο της η κ. Χρυσοβελώνη.

Η κ. Χρυσοβελώνη εγκαλεί την Τουρκία ότι κινείται μεταξύ εκβιασμών και αναβλητικότητας, κατά τη συνήθειά της του «ανατολίτικου παζαριού» ενώ σημειώνει πως η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι κ.κ. Γιούνκερ και Τουσκ, πρέπει να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να σηκώνει μόνη της το βάρος, ότι πρέπει επιτέλους να αλλάξει το Δουβλίνο 2 και να σταματήσει η ανθρωποθυσία στη θάλασσα του Αιγαίου, που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

«Η ΕΕ οφείλει να πιέσει την Τουρκία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της για το θέμα των προσφύγων και παράλληλα να εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό η απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής που προβλέπει να επιδοτηθούν οι χώροι προσφύγων στις χώρες πρώτης υποδοχής. Οφείλουμε να πιέσουμε την Ευρώπη να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη» καταλήγει στο άρθρο της η εκπρόσωπος των ΑνΕλ.