Η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ χωρίς αποτέλεσμα με αποτέλεσμα όλες οι εκκρεμότητες και κυρίως το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, παραπέμπονται στο σημερινό Eurogroup, που θα κληθεί να αποφασίσει για την εκταμίευση ή μη της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Η Αθήνα και οι δανειστές είναι σε διαρκείς επαφές ώστε να βρεθεί σύγκλιση στα ανοικτά ζητήματα. 
Ωστόσο η πιθανότητα να υπάρξει απόφαση σήμερα είναι από μικρή έως ελάχιστη και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η ομάδα προετοιμασίας του Eurogroup προέτρεψε να υπάρχει συμφωνία μέχρι την Τετάρτη για το πρώτο «πακέτο» με προαπαιτούμενα, ώστε να γίνει άλλο ένα EuroWorking Group μέχρι την Παρασκευή.  

Η ελληνική κυβέρνηση η οποία (όπως έχουμε γράψει προ ημερών) το θέμα των πλειστηριασμών δεν μπορεί να το καταπιεί, προσανατολίζεται πλέον στην εξεύρεση πολιτικής λύσης και για το λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.  

Λίγες ώρες νωρίτερα, η γερμανική εφημερίδα Welt εκτιμούσε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει έναν νέο άσο στο μανίκι και υποστήριζε ότι «για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση συνδέει το προσφυγικό ζήτημα με τις συνομιλίες για τους όρους του δανείου. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ξαφνικά δυνατότητες να απειλήσει. Διότι χωρίς τη συνεργασία της Αθήνας η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να επιλύσει την προσφυγική κρίση». Πρόσθετε δε ότι η Αθήνα επιχειρηματολογεί λέγοντας ότι «μας ζητούν να δημιουργήσουμε 50.000 θέσεις καταγραφής προσφύγων και την ίδια ώρα να διώξουμε 50.000 Έλληνες από τα σπίτια τους».  

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ιδεολογικά, πολιτικά και ανθρώπινα δεν βάζει σαν αντίβαρο στη ζυγαριά με τα κόκκινα δάνεια το δράμα των προσφύγων. Στη συνομιλία που είχε ωστόσο με τους εκπροσώπους των εταίρων χθες, ανέλυσε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας επισημαίνοντας ότι είναι απολύτως συμβατή με τη συμφωνία αλλά και ότι διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή.  

Μιας και μίλησαν και για το προσφυγικό, θεωρούμε δύσκολο να μην επισήμανε τι σημαίνει η κοινωνική συνοχή για μια χώρα που δείχνει (και καλείται να δείξει μεγαλύτερο) μεγαλείο ψυχής. Έστω και αν δεν το έθεσε ως αντίβαρο…