current views are: 3

9 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση11:43

Τα μηνύματα των ΥΠΟΙΚ πριν από το κρίσιμο Eurogroup

Φρένο στις ελπίδες της Ελλάδας για άμεση εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ έβαλαν, προσερχόμενοι στο Eurogroup, τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Δημοσίευση 11:43’
αρθρο-newpost

Φρένο στις ελπίδες της Ελλάδας για άμεση εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ έβαλαν, προσερχόμενοι στο Eurogroup, τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Φρένο στις ελπίδες της Ελλάδας για άμεση εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ έβαλαν, προσερχόμενοι στο Eurogroup, τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ανταποκριθεί πλήρως στα προαπαιτούμενα. 

«Αγκάθι» παραμένει το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις -μέσω τηλεδιασκέψεων- το Σαββατοκύριακο. Οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ αναγνωρίζουν πρόοδο εκ μέρους της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έβαλε νέες απαιτήσεις-φωτιά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ζητώντας να προσωρήσει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ώστε να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. 

Μοσκοβισί: Συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα «αν όχι στο σημερινό Eurogroup, μέσα στις επόμενες ημέρες» εμφανίστηκε ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί, η δυναμική παραμένει «θετική», τα «περισσότερα» από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο σετ προαπαιτούμενων έχουν υλοποιηθεί και υπάρχει πνεύμα «συνεργασίας».

Επιπλέον, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, είπε πως είχε «εποικοδομητικές» συναντήσεις, μεταξύ άλλων, και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Η βούληση είναι εκεί, το ίδιο και το πνεύμα συμβιβασμού», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος και προσέθεσε ότι «δεν είμαστε μακριά» από μια συμφωνία, αλλά χρειαζόμαστε «λίγο δρόμο ακόμα».

Ντάισελμπλουμ: Δεν βλέπω σήμερα απόφαση για την δόση

Για πίεση χρόνου, ανοιχτά ζητήματα αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως πρώτη προτεραιότητα στην ελληνική οικονομία, έκανε λόγο, προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup ο πρόεδρος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι δεν βλέπει σήμερα απόφαση για τη δόση.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ:

Έχει γίνει πολλή δουλειά στο ζήτημα των τραπεζών, αλλά υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα για να κλείσει η συμφωνία. Υπάρχει πολλή πίεση χρόνου.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Eurogroup πρόσθεσε ότι και από την ελληνική πλευρά έχει γίνει πρόοδος, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν. 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

Ο χρόνος που έχουμε είναι λίγος. Πρέπει να κάνουμε κάποιες θεμελιώδεις κινήσεις. Αυτό που δεν πρέπει να διακδυνευθεί με τίποτα είναι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Ντομπρόβσκις: Λύσεις τις επόμενες ημέρες

Την ίδια στιγμή, για την πρόοδο που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές, αλλά και για την ύπαρξη κάποιων ζητημάτων, για την εκταμίευση της δόσης, τα οποία αναμένεται να λυθούν τις επόμενες ημέρες μίλησε, προσερχόμενος στο Eurogroup, o αντιπρόεδρος της Κομισιόν Bάλντις Ντομπρόβσκις. 

Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις:

Υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα και οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στο πρόγραμμα. Αυτό είναι κάτι που το είδα και μόνος μου στην επίσκεψη που έκανα πριν από δύο εβδομάδες. Εξακολουθούν να υφίστανται όμως κάποια ζητήματα, τα οποία πιστεύω ότι θα τα λύσουμε μέσα στις επομενες ημέρες.

Σε ερώτηση για το αν συνδέεται το προσφυγικό με τις υποχρέωσεις της Ελλάδας, ο κ. Ντομπρόβσκις απάντησε:

Υπάρχει μια ιδιαίτερη κατάσταση με το προσφυγικό και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη. Δίνονται λεφτά για την αντιμετώπιση του ζητήματος, για τα hotpots και η Ελλάδα με την ΕΕ συνεργάζονται στενά σε αυτό τον τομέα. 


σχετικα αρθρα