Νέες απαιτήσεις βάζει στο τραπέζι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος προσερχόμενος στο Eurogroup έθεσε ως βασικές προτεραιότητες για να προχωρήσεις η ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών τόσο τις ιδιωτικοποιήσεις, όσο και το πτωχευτικό δίκαιο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση επεσήμανε, ειδικά για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, πως το περασμένο Ιούλιο συμφωνήθηκε η δημιουργία του, όπου εκεί θα συγκεντρωθούν ικανά προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η Ελλάδα δεσμεύτηκε να παρουσιάσει εντός του Οκτωβρίου μια πρώτη πρόταση σχετικά με τη μορφή που θα έχει αυτό το Ταμείο, η οποία -όπως τόνισε- δεν έχει κατατεθεί:

Πρέπει όμως να παρουσιαστεί γιατί απ' αυτό θα εξαρτηθεί πώς μπορεί να βελτιωθεί η διακυβέρνηση των ελληνικών τραπεζών. Και αυτό είναι ένας σαφής όρος των τριών θεσμών για μια βοήθεια με ευρωπαϊκά μέσα στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Για το πτωχευτικό δίκαιο, ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε είπε πως «ήταν ένας σαφής όρος», προσθέτοντας πως «δεν έχει νόημα να ανακεφαλαιοποιεί η ΕΚΤ τράπεζες, αν η εθνική νομοθεσία δεν είναι έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να συλλέγουν τις απαιτήσεις τους», αφού -όπως είπε- τα «κόκκινα» δάνεια είναι ένα απ' τα βασικά προβλήματα των ελληνικών τραπεζών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι ένα μεγάλο μέρος όσων δεσμεύσεων έχει αναλάβει η Ελλάδα δεν έχει εκπληρωθεί προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση.