Αντιδράσεις προκαλεί δημοσίευμα του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν πρεσβείες στο Βερολίνο, ανάμεσά τους και αυτή της Ελλάδας.

Σε δηλώσεις του για το ζήτημα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας τόνισε «αναμένουμε τις πρωτοβουλίες της γερμανικής κυβέρνησης, προς την οποία ήδη έχει εγερθεί το ζήτημα».

Ο κ. Κούτρας σημείωσε, επίσης, πως «μεταξύ εταίρων ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες συνεργασίας και δεοντολογίας, στις οποίες έχει, κατ´ επανάληψη, αναφερθεί η γερμανική κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενη, στο πρόσφατο παρελθόν, για  παραβίαση των κανόνων αυτών από άλλες χώρες».

Σε διευκρινίσεις για το εν λόγω δημοσίευμα προχώρησε και η γερμανική κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Άνγκελα Μέρκελ,  Στέφεν Ζάιμπερτ.

Όπως είπε, «η κυβέρνηση εκφράζεται απέναντι στα αρμόδια όργανα του Κοινοβουλίου κατά τις απόρρητες συνεδριάσεις τους. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με την BND για τα θέματα, τα οποία αναφέρονται στον Τύπο και έχουμε δώσει εντολή για πλήρη διαλεύκανση της πολύπλοκης κατάστασης των πραγμάτων».

Αναφερόμενος στον βάσει του νόμου ρόλο της Υπηρεσίας, τόνισε:

Η εντολή της BND συγκεκριμενοποιείται από το λεγόμενο "προφίλ εντολής", το οποίο συντάσσει η κυβέρνηση και η πολιτική παρακολούθηση κρατών-εταίρων δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το "προφίλ".