Την πρόθεση ν’ αλλάξει τον πολυδαίδαλο χαρακτήρα του Κανονισμό της Βουλής, με συνολικές παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αλλά και στις υπέρογκες ετήσιες δαπάνες έχει ο Νίκος Βούτσης.

Στις πρώτες συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής, αλλά και στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από θέματα κοινής αποδοχής που δεν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις των κομμάτων. Η μεγαλύτερη αλλαγή που συμφωνήθηκε, ήταν αυτή της κατάργησης όλων των «ειδικών» κανονισμών της Βουλής, που λειτουργούν παράλληλα με τον Κανονισμό.

Ακόμα, αποφασίστηκε η σταδιακή μείωση κατά 40 άτομα, του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων που βρίσκονται δίπλα σε πρώην προέδρους της Βουλής, πρώην πρωθυπουργούς, αρχηγούς κοινοβουλευτικών ομάδων και αντιπροέδρους κυβερνήσεων. Βάσει της πρότασης, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής, εφόσον αποτύχουν να εκλεγούν για δύο βουλευτικές περιόδους, χάνουν τη δυνατότητα χρήσης των τριών μετακλητών υπαλλήλων που έχουν σήμερα. Μάλιστα χωρίς μετακλητούς μένουν οι πρώην αντιπρόεδροι κυβερνήσεων και αρχηγοί κοινοβουλευτικών ομάδων που μέχρι πρότινος είχαν από έναν.  

Όλοι οι βουλευτές πάντως που τοποθετήθηκαν στην Ολομέλεια, αναγνώρισαν την αναγκαιότητα των αλλαγών, δηλώνοντας έτοιμοι να προχωρήσουν μερικά βήματα παραπέρα. Σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων, όχι μόνο χαιρέτησαν τις συζητούμενες παρεμβάσεις, αλλά ζήτησαν αλλαγές και στον Κανονισμό λειτουργίας της Βουλής, από τους χρόνους ομιλίας των βουλευτών, τη συγκεκριμενοποίηση των κάθε φορά συζητούμενων θεμάτων ως και την αναβάθμιση της λειτουργίας των επιτροπών.

Τα δύσκολα…

Παράλληλα όμως, δίνεται η ευκαιρία στη Βουλή να συζητήσει κρίσιμα πεδία της λειτουργίας της, που για καιρό είτε δεν αγγίζονταν είτε καλύπτονταν ανεπιτυχώς. Ένα μεγάλο τμήμα αυτών των ζητημάτων αφορά στα οικονομικά των βουλευτών και ειδικότερα, το περίφημο πόθεν έσχες το οποίο κατατίθεται κάθε χρόνο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εμπεδώσει στην κοινωνία κλίμα εμπιστοσύνης. Προς αυτή τη κατεύθυνση ο κ. Βούτσης, αναγνώρισε πως υπάρχει πρόβλημα στο «πόθεν», στον έλεγχο δηλαδή του τρόπου με τον οποίο οι βουλευτές απέκτησαν τα εισοδήματα που δηλώνουν. Ωστόσο, ξεκαθάρισε- και το έχει κάνει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν- ότι δεν μπορεί να δημοσιοποιούνται οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, μόνο των βουλευτών, βάζοντας έτσι στο κάδρο και άλλες κατηγορίες υπόχρεων (δικαστικούς, προέδρους Οργανισμών).

Από κει και πέρα, με ενδιαφέρον αναμένονται οι παρεμβάσεις στην περίφημη βουλευτική αποζημίωση. Ο ίδιος ο κ. Βούτσης, έχει διαρρεύσει πως πρόθεσή του είναι να μειωθεί κατά 10% το ύψος της αποζημίωσης, χωρίς ωστόσο να κάνει λόγο για το μπόνους των 75 ευρώ που λαμβάνουν οι βουλευτές για την παρουσία τους σε κάθε συνεδρίαση επιτροπής. Σε αυτά τα ζητήματα αναμένεται να προστεθεί στο μέλλον και το πολύπαθο άρθρο 86 του Συντάγματος περί της ευθύνης των υπουργών. 

Σε κάθε περίπτωση και με αφορμή την εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει τις διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης εντός του 2016, η Βουλή έχει τη μοναδική ευκαιρία, να προχωρήσει σε συνολικές αλλαγές στη Θεσμική λειτουργία της Πολιτείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αλλαγές στον ΚτΒ, προωθούνται ως κώδικας και ψηφίζεται στην Ολομέλεια ως σύνολο και όχι κατ’ άρθρο. Αυτό σημαίνει πως η όποια συζήτηση θα περιοριστεί μέσα στο στενό πλαίσιο διαμόρφωσης του κώδικα αυτού, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα σε βουλευτές να καταθέσουν επί της ουσίας προτάσεις.