Σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς διαπίστωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, με τα «αγκάθια» ωστόσο να παραμένουν και να αφορούν τόσο τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, όσο και τη διακυβέρνηση των τραπεζών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πως «έγινε πολύ σημαντική πρόοδος, σημαντική δουλειά σε ότι αφορά την  εφαρμογή του προγράμματος. Είναι μία εξαιρετικά συνεργατική διαδικασία με τις δύο πλευρές. Λάβαμε υπόψη το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης και τα stress tests. Το ύψος των αναγκών είναι μικρότερο από αυτό που περίμεναν οι αρχές. Πρέπει να έχουμε όλα τα μέτρα που αφορούν τον χρηματοοικονομικό τομέα πριν προχωρήσουμε περαιτέρω». 

«Ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει τα ανοιχτά ζητήματα, όπως ξέρετε αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα» σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Κατά τον ίδιο, δύο είναι τα βασικά εκκρεμή ζητήματα: 

  • Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
  • Η διακυβέρνηση των τραπεζών

Ο πρόεδρος του Eurogroup επιβεβαίωσε πως θα συνεδριάσει το EuroWorking Group το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα, για να διαπιστώσει εάν η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά για να λάβει την δόση ύψους 2 δισ. ευρώ, και μετά τη θετική εισήγηση του EwG, οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης θα αναλύσουν εκ νέου την κατάσταση.

Έπειτα, το ΔΣ του ESM θα συνεδριάσει για να αποφασίσει την αποδέσμευση των χρημάτων που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μοσκοβισί: Έχει υλοποιηθεί το 80% των προαπαιτούμενων

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, έκανε λόγο για «εξαιρετική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές». Τόνισε πως πρόκειται για μία «εξαιρετικά καλή διαδικασία, εργαζόμαστε μέρα – νύχτα για να λυθούν τα εκκρεμή ζητήματα».

Ο Επίτροπος εστίασε σε τρία βασικά ζητήματα:

  1. Το πρώτο αφορά τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, τονίζοντας πως είναι «σημαντικά».
  2. Το δεύτερο, αφορά στα μέτρα – ορόσημα, που όπως είπε «στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν ολοκληρωθεί (80% είναι το ακριβές ποσοστό, κατά τον κ. Μοσκοβισί).
  3. Το τρίτο είναι τα ανοιχτά ζητήματα. «Υπάρχουν ακόμη κάποια σημεία που πρέπει να καταλήξουμε σε λύση και πρέπει όλες οι πλευρές να κάνουν σημαντικά βήματα σε αυτά τα θέματα που παραμένουν “ακανθώδη”», είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει ο τραπεζικός τομέας να θωρακιστεί ώστε να αρχίσουν οι τράπεζες να ρίχνουν χρήματα στην αγορά» συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί και αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς:

Πρέπει να βρούμε λύση που πρέπει να προστατεύει τους ευάλωτους πολίτες. Από την άλλη δεν θέλουμε να εκμεταλλεύεται αυτά τα μέτρα για να μην πληρώνει. Θέλουμε να καταλήξουμε σε μία λύση που θα είναι από όλους αποδεκτή. Κόκκινα δάνεια και ανακεφαλαιοποίηση συνδέονται άρρηκτα.

Ρέγκλινγκ: Λιγότερα από όσα περιμέναμε για την ανακεφαλαιοποίηση

«Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι μικρότερες από ότι περιμέναμε» επεσήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, και συνέχισε: 

Το πρόγραμμα αυτό είχε περισσότερα χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες των τραπεζών απ όσο περιμέναμε. Είναι εξαιρετικά καλό νέο για την Ελλάδα το γεγονός αυτό. Υπάρχουν 10 δισ. που θα αποδεσμευτούν για την Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά αυτό θα γίνει μόνο εάν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα.

Αλλά και στη δήλωση του οργάνου, υπογραμμίζεται η ανάγκη πρώτα να υλοποιηθούν τα μέτρα και έπειτα θα «ξεκλειδώσουν» οι πόροι που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση.

«Αναμένουμε την ολοκλήρωση όλων των μέτρων στο πρώτο πακέτο με τα ορόσημα καθώς και τα μέτρα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης» αναφέρουν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.