Χρονικό ορίζοντα μίας εβδομάδας για την εκταμίευση της δόσης έβαλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως μέσα στην εβδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με τη δομή και τη λειτουργία του

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει μία εβδομάδα για να ολοκληρώσει τα εναπομείναντα θέματα του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, το Eurogroup επεσήμανε την ανάγκη να κλείσουν τα τελευταία προαπαιτούμενα του πρώτου πακέτου, ότι υπάρχει κάποια καθυστέρηση, αλλά παράλληλα αναγνώρισε ότι έχει γίνει πολύ δουλειά, γρήγορα και με οργανωμένο τρόπο.

«Κατά κάποιο τρόπο είμαστε θύματα της επιτυχίας μας», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, διότι όπως εξήγησε, οι τράπεζες πρέπει τώρα να ανακεφαλαιοποιηθούν νωρίτερα από ότι ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Κυβέρνηση: Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως το Eurogroup αναγνώρισε την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Όπως εξήγησαν οι ίδιες πηγές, εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία με τους Θεσμούς για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. 

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το σύνολο των κόκκινων δανείων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τη διακυβέρνηση του χρηματοπιστωτικού τομέα (διοίκηση τραπεζών κλπ.).

Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, οι πλειστηριασμοί, τα κόκκινα δάνεια και οι μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 2 δισ. ευρώ που συνδέεται με το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων, αλλά και την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις για τη διακυβέρνηση των τραπεζών, οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι οι δανειστές πιέζουν για αλλαγή κανόνων στη διοίκηση και στη δομή των τραπεζών.

Για το Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, ένα θέμα που επανέφερε σήμερα στο τραπέζι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι πρέπει εντός της εβδομάδας να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με τη δομή και τη λειτουργία του, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές διαδικασίες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.