current views are: 4

9 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση21:43

Τζιτζικώστας: Εάν κατέβαινε ο Κώστας Καραμανλής, δεν θα ήταν κανένας άλλος υποψήφιος

Εάν κατέβαινε ο Κώστας Καραμανλής, δεν θα ήταν κανένας άλλος υποψήφιος, δήλωσε στην εκπομπή στον Ενικό στον τηλεοπτικό σταθμό STAR ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Δημοσίευση 21:43’
αρθρο-newpost

Εάν κατέβαινε ο Κώστας Καραμανλής, δεν θα ήταν κανένας άλλος υποψήφιος, δήλωσε στην εκπομπή στον Ενικό στον τηλεοπτικό σταθμό STAR ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Εάν κατέβαινε ο Κώστας Καραμανλής, δεν θα ήταν κανένας άλλος υποψήφιος, δήλωσε στην εκπομπή στον Ενικό στον τηλεοπτικό σταθμό STAR ο Απόστολος Τζιτζικώσταςο οποίος απέρριψε τα περί συνταγματικού κωλύματος της υποψηφιότητάς του, ενώ τόνισε πως θα πάει σε δεύτερο γύρο ακόμα και στο ενδεχόμενο που ένας υποψήφιος λάβει ποσοστό κοντά στο 50%.

«Αν πίστευα πως θα υπήρχε μία εναλλακτική πρόταση που θα μεγάλωνε την παράταξή μας, που θα την έφερνε πιο κοντά στην κοινωνία, δεν θα ήμουν υποψήφιος», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε στη δήλωσή τις παραμονές της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, με την οποία ζητούσε την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από τη θέση του πρωθυπουργού:

Επειδή έβλεπα το αδιέξοδο, είπα ότι ίσως για τη χώρα θα ήταν σωστότερο για τη χώρα εάν έκανε ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ένα βήμα πίσω. (…) Θα έπρεπε ο κ. Σαμαράς να προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας και να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.Προσπαθώ να σπάσω τις υπόγειες συνεννοήσεις στη ΝΔ. Εάν όμως κάποιοι βουλευτές που έχουν αξιοποιηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις και θέλουν να στηρίξουν την υποψηφιότητά μου, δεν πιστεύω πως πήραν εντολή από κάποιον βουλευτή.

Απαντώντας στις ενστάσεις περί συνταγματικού κωλύματος της υποψηφιότητάς του, σημείωσε:

Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μηχανισμοί της ακινησίας και δίνουν τα ρέστα τους για χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Υπάρχουν Συνταγματολόγοι που έχουν διαφορετική άποψη για τα περί κωλύματος.

«Η πολιτική ιστορία της χώρας μας, μας απέδειξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός» διερωτήθηκε ο κ. Τζιτζικώστας και συνέχισε:

Γίνεται μία χαρά και αυτή θα είναι η δύναμη της ΝΔ. Στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ποτέ πρόβλημα. Ίσα – ίσα έχει ικανότατα κοινοβουλευτικά στελέχη με πείρα. Ακόμα και σήμερα οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κάνουν εξαιρετική δουλειά όταν λείπει ο αρχηγός. Εμείς πρέπει να απευθυνθούμε στην κοινωνία.

«Στη Βουλή η ΝΔ δεν έχει χάσει καμία μάχη. Από την άλλη χάνουμε συνεχώς μάχες στην κοινωνία. (…) Ο κόσμος παρακολουθεί τις πρακτικές μας, αυτές πρέπει να αλλάξουμε» συνέχισε ο υποψήφιος πρόεδρος και τόνισε:

Η ΝΔ κλείστηκε στον εαυτό της, απέκλεισε δημιουργικούς ανθρώπους από το κόμμα. Θα οριστούν δύο αντιπρόεδροι, ένας για το κοινοβουλευτικό έργο και ο άλλος θα αναλάβει το σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Στη Βουλή, συνέχισε, θα απαντάει ο αντιπρόεδρος που θα έχει την εποπτεία του κοινοβουλευτικού έργου. «Δεν είναι απαραίτητος ο ορισμός προέδρου της ΚΟ», είπε εν συνεχεία.

Επανέλαβε πως «την επομένη των εκλογών το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να απευθυνθώ στους συνυποψήφιούς μου και θα τους προτείνω τις θέσεις των αντιπροέδρων. Αυτό που είναι να βρω τον καταλληλότερο, αυτόν που θα μπορεί να σηκώσει το βάρος». Ωστόσο όπως επεσήμανε, στο πρόσωπο θα καταλήξει μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Τάκη Χατζή για το τι θα πράξει στο ενδεχόμενο που κάποιος υποψήφιος λάβει στον πρώτο γύρο ποσοστό κοντά στο 50%, απάντησε πως «πρέπει να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το καταστατικό μας, θα πάω σε δεύτερο γύρο». 

Πυρά κατά Μεϊμαράκη

Ο κ. Τζιτζικώστας, άσκησε κριτική κατά του νυν προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το αποτέλεσμα των εκλογών, εκτιμώντας πως προεκλογικά το κόμμα αλλοίωσε το μήνυμά του και άσκησε κριτική στην προεκλογική εκστρατεία πριν την αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου. «Επί επτά μήνες ζούσαμε στα πρόθυρα του χάους, είχαμε τα capital controls, διασυρθήκαμε διεθνώς, ωστόσο στις εκλογές όχι μόνο αυξήσαμε τη δύναμή μας, αλλά χάσαμε ψηφοφόρους που έμειναν σπίτι τους. Για αυτό κάποιος φταίει» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: 

Δεν έχω προσωπικό πρόβλημα με τον κ. Μεϊμαράκη. Η διαφορά μας έγκειται στο πως αντιλαμβανόμαστε τη μελλοντική Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μεϊμαράκης έχασε στα εύκολα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τα ρέστα του για να κερδίσει: Στις εφημερίδες του, στις εταιρείες δημοσκοπήσεών του. 

Ως προς τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία, ο υποψήφιος πρόεδρος σχολίασε πως το κόμμα «θα πρέπει να μάθει να ζει με τα έσοδά της. Το κόμμα πρέπει να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του. Δεν μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες ότι πρέπει να τακτοποιηθούν τα οικονομικά της χώρας, εάν δεν τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας».

Στη συνέχεια, σημείωσε πως θα δεχόταν μία χορηγία από κάποιον επιχειρηματία «μόνο με την προϋπόθεση ότι όλα τα χρήματα που θα λαμβάνω να αναγράφονται δημόσια». 

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τον Κώστα Καραμανλή να είναι αντίθετος με την υποψηφιότητά του, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε πως με τον πρώην πρωθυπουργό «έχουμε βαθιά σχέση, τον εκτιμώ και ποτέ δεν έχω δημοσιοποιήσει τις συζητήσεις μαζί του και με τον οποιοδήποτε πρώην αρχηγό είχα συνομιλίες μαζί του. Όταν αποφάσισα να θέσω την υποψηφιότητά μου ενημέρωσα – ως όφειλα – τους πρώην αρχηγούς και τον μεταβατικό».  

«Είμαι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων»

Σχετικά με την επένδυση στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές, ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε πως τάσσεται υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων, «αρκεί να μην βλάπτουν το περιβάλλον ή τη δημόσια Υγεία. Για το θέμα των Σκουριών έχουν αποφανθεί τα δικαστήρια και σέβομαι τις αποφάσεις. Ως περιφερειάρχης έδωσα εντολή για ασφυκτικούς ελέγχους κάθε ημέρα στις Σκουριές, εφόσον υπάρχει απόφαση, η επένδυση θα προχωρήσει κανονικά», ενώ αναφέρθηκε γενικότερα στις ιδιωτικοποιήσεις:

Πιστεύω σε ένα κράτος που δεν κάνει τον επιχειρηματία, που βάζει τους κανόνες και τους επιτηρεί.

Σε σχέση με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τζιτζικώστας, επεσήμανε πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής, να γίνει παραχώρηση του λιμένα και των εγκαταστάσεων στο μοντέλο της διαχείρισης του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO.

Παραδέχθηκε πως θα ψήφιζε και αυτός στη Βουλή το μνημόνιο. «Δεν θα άφηνα τη χώρα μου να κινδυνέψει να φύγει από την ΕΕ και την ευρωζώνη. Ο κ. Τσίπρας έκανε μία απαράδεκτη διαπραγμάτευση που κράτησε πάρα πολύ και οδήγησε τη χώρα στο τρίτο, χειρότερο μνημόνιο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Το μνημόνιο αυτό οδήγησε την Ελλάδα στο να χρεωθεί επιπλέον 90 δισ. ευρώ. Αλλά είναι διαφορετική η υπεύθυνη στάση της ΝΔ σε εκείνη την ψηφοφορία και διαφορετική η στάση της στους νόμους που έρχονται στη Βουλή.  

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε πως σε περίπτωση που επικρατήσει στις εκλογές, θα αρνηθεί συμμετοχή σε κυβέρνηση εάν του γίνει πρόταση. «Δεν είμαι ανοιχτός σε συνεργασία με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό» είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία συμμετοχή σε κυβέρνηση συνασπισμού, με όρους:

Εάν είναι διαφορετικό πρόσωπο, θα πρέπει να υπάρξει πλαίσιο συμφωνίας για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα. 

Ο κ. Τζιτζικώστας αποκάλυψε πως υπήρξε συμφωνία για την πραγματοποίηση Συνδιάσκεψης του κόμματος. «Θα γίνει η Συνδιάσκεψη, κατόπιν πρόσκλησης δικής μου. Η αρχική πρόταση ήταν για πέντε, αλλά θα γίνει μία γιατί δεν προλαβαίνουμε. Αλλά χαίρομαι που ο κ. Μεϊμαράκης δέχτηκε την πρότασή μου» είπε.

Αναφερόμενος στο περιστατικό με την πρόσκληση βουλευτών της Χρυσής Αυγής στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου το 2014, επεσήμανε πως «έλαβα σαφή οδηγία από το υπουργείο Εσωτερικών να προσκληθούν όλοι οι κοινοβουλευτικοί της περιφέρειας».

«Είμαι κάθετα απέναντι στις πρακτικές της Χρυσής Αυγής, αλλά ως περιφερειάρχης πρέπει να τηρώ το νόμο και ο νόμος είναι σαφής. Το κάνανε και άλλοι περιφερειάρχες αυτό. Το γιατί αναδείχθηκε η περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι άλλο θέμα» τόνισε χαρακτηριστικά. Πάντως έσπευσε να διευκρινίσει ότι σε περίπτωση που χάσει τις εσωκομματικές εκλογές δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του περιφερειάρχη. 

Εξήγησε επίσης τους λόγους γιατί δεν θα παραιτηθεί από τη θέση του περιφερειάρχη. «Με προβλημάτισε πάρα πολύ το ενδεχόμενο να παραιτηθώ. Έκρινα ωστόσο πως δεν πρέπει να μπει η Περιφέρεια σε φάση ακυβερνησίας – γιατί αν παραιτηθώ θα πρέπει να γίνουν εκλογές- για αυτό και ενεργοποίησα τη θέση του αντιπεριφερειάρχη με αυξημένες αρμοδιότητες» σημείωσε. 

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε πως «η ΝΔ έκανε λάθη. Παρασυρθήκαμε από τη λογική ΠΑΣΟΚ που κυριαρχούσε στη μεταπολίτευση».  

Για το μεταναστευτικό

Ως προς το μεταναστευτικό, ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως ήταν «μεγάλο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ που εγκατέλειψε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Ήταν λάθος που εγκατέλειψε την πολιτική της αποτροπής».

Ως προς το προσφυγικό τόνισε πως «υπάρχουν διεθνείς κανόνες και αυτό που θα έπρεπε να κάνει ο κ. Τσίπρας ήταν να εμπλέξει τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

 «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάει στην Τουρκία να συζητήσει, με τον ΟΗΕ και την ΕΕ. Εκεί είναι το πρόβλημά μας και εκεί πρέπει να το λύσουμε» είπε και υποστήριξε στη συνέχεια:

Δεν μπορεί στο Αιγαίο που είναι ελληνική θάλασσα, να γίνονται κοινές περιπολίες. Θα πρέπει να γίνουν hot spots στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. 

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων, «άκρως επικίνδυνες εθνικά τοποθετήσεις». Όπως ανέφερε, «ο κ. Φίλης, αμφισβήτησε πρακτικά την αμφισβήτηση της γενοκτονίας. Και ο κ. Τσίπρας με τον να μην τον καθεραίσει από τη θέση του ως υπουργό Παιδείας, υιοθετεί τη θέση του κ. Φίλη. Εδώ και τρεις ημέρες οι τουρκικές εφημερίδες πανηγυρίζουν».

«Οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να πέσουν μέσα σε μετρήσιμο εκλογικό σώμα, όπως αυτές στις εθνικές εκλογές; Πως είμαστε σίγουροι πως θα πέσουν μέσα όταν το δείγμα που μετράνε δεν είναι καθορισμένο» σημείωσε εξάλλου αναφερόμενος στα αποτελέσματα των πρόσφατων μετρήσεων. 


σχετικα αρθρα