Αν είχε... μουστάκια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα γελούσαν χθες, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. Εμφανώς ικανοποιημένο και το Μέγαρο Μαξίμου, είχε λόγους να πιστεύει ότι κερδίζει, τελικά, αυτό το γύρο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον όμως -και αυτό είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθήσει κανείς σε βάθος χρόνου- ήταν η πρώτη φορά που δεν πέρασε η ...γραμμή Σόιμπλε.

Το μήνυμα Ντάισελμπλουμ ότι απομένουν πέντε ημέρες ως το κλείσιμο όσων θεμάτων μένουν ανοιχτά, δεν φάνηκε να ανησυχεί την Αθήνα, που διαπιστώνει ότι είναι πλέον εξαιρετικά μικρή η απόσταση που την χωρίζει από τις θέσεις των εταίρων, ακόμη και στο θέμα των κόκκινων δανείων και τα κριτήρια που οδηγούν σε πλειστηριασμό. 

Σημαντικό ρόλο στην ευνοϊκή για τα ελληνικά συμφέροντα κατάληξη, φαίνεται πως έπαιξε το Παρίσι, και ο Φρανσουά Ολάντ την υπόσχεση που έδωσε, την τήρησε, παρατηρούσαν συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού. Διάθεση που φάνηκε πριν καν ξεκινήσει το Eurogroup, με τη δήλωση που έκανε ο Μισέλ Σαπέν εισερχόμενος στο κτίριο συνεδριάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξίσου θετικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξαν και άλλες χώρες. 

Αντιθέτως, οιονεί απομονωμένος φαίνεται πως βρέθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς ακόμη και η προσπάθειά του να προκαλέσει τεχνητή όξυνση, μέσω της επαναφοράς της συζήτησης για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, έπεσε τελικώς στο κενό, σημείωναν κυβερνητικοί παράγοντες από την Αθήνα. 

Ίσως δεν επέμενε και ο ίδιος εν τέλει, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε πολλά «όπλα» στη «φαρέτρα» του, στη συζήτηση που είχε την Κυριακή με την Άνγκελα Μέρκελ. «Όπλα» που ούτε η ίδια δεν μπορούσε να προσπεράσει... 

Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και η ανοιχτή «πληγή» του προσφυγικού, τα «τραύματα» του οποίου διαχέονται στα Βαλκάνια και τη νότια Ευρώπη εν γένει, είναι θέματα που κανένας Ευρωπαίος ηγέτης μπορεί να αγνοήσει. 

Στα σημαντικά κέρδη που αποκόμισε η κυβέρνηση Τσίπρα, ήταν και η εξασφάλιση, νωρίτερα, των 10 δισ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών: μπορεί, με άλλα λόγια, να καθυστέρησε για λίγες ημέρες, η υπο-δόση των 2 δισ. εν τούτοις τα 10 δισ θα έλθουν την ερχόμενη Δευτέρα στο Euro Working Group, και όχι στο τέλος του μηνός, όπως προγραμματιζόταν.