του Τάσου Τσιφόρου 

Στο παρά δώδεκα της αναμέτρησης, όσες δηλαδή και οι ημέρες που μεσολαβούν μέχρι τις κάλπες για την εκλογή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αναζητούν οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία τη διαδικασία και το χρόνο προκειμένου να έχουν μία ανοικτή συζήτηση – αντιπαράθεση. 

Με κινήσεις που, μάλλον, έχουν ως στόχο την εξασφάλιση των εντυπώσεων και λιγότερο την ουσία, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται, εκ νέου, από χθες σε διαδικασία εσωκομματικού debate, όχι με όρους τηλεοπτικούς αλλά στο πλαίσιο μίας εθνικής συνδιάσκεψης του κόμματος, πριν τις εκλογές. 

Το ζήτημα επανέφερε, με επιστολή του προς τους αντιπάλους του και το Γραμματέα του κόμματος ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, προτείνοντας να διεξαχθεί μια συνδιάσκεψη, με πέντε θεματικές, προκειμένου να τοποθετηθούν οι τέσσερις υποψήφιοι. Είχε προηγηθεί μία μακρά διελκυστίνδα στη μία πλευρά της οποίας βρίσκονταν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργίαδης, οι οποίοι από την αρχή ζητούν τη διεξαγωγή τηλεοπτικού και πολιτικού διαλόγου, και από την άλλη ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που εμφανίζεται αρνητικός προκειμένου να διαφυλαχτεί το κύρος του κόμματος, και δευτερευόντως ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που δεν έδειχνε τόσο «ζεστός». 

Οι ισορροπίες μεταβλήθηκαν χθες με τη δημοσιοποίηση της επιστολής Τζιτζικώστα, στην οποία και σημειώνει πως «ο μεταξύ μας διάλογος θα βοηθήσει τόσο στην καλύτερη παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων όσο και στην τόνωση του ενδιαφέροντος για τις εσωκομματικές μας διαδικασίες». Προτείνει, δε, ως ημέρα διεξαγωγής την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, τέσσερις ημέρες πριν τις γαλάζιες κάλπες. Είχαν προηγηθεί αιχμηρά σχόλια αλλά και η πίεση των Μητσοτάκη και Γεωργιάδη για διάλογο, έστω και χωρίς τη συμμετοχή του κ. Μεϊμαράκη. 

Μπροστά στον κίνδυνο να απομονωθεί και να χρεωθεί πλήρως τη μη διεξαγωγή διαλόγου, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά. «Από την αρχή της διαδικασίας είχαμε προτείνει δύο εθνικές συνδιασκέψεις, στις οποίες, με βάση το Καταστατικό, μετέχουν οι νομαρχιακές συνελεύσεις και τα κομματικά στελέχη. ‘Εστω και με καθυστέρηση, χαίρομαι που ένας εκ των υποψηφίων αποδέχεται μέρος της πρότασής μας» σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης σε ανακοίνωσή του και παρέπεμψε την οργάνωση της εκδήλωσης στο κόμμα:

«Συμφωνώ και αναμένω ο αρμόδιος να καλέσει τους εκπροσώπους των υποψηφίων για τα τεχνικά θέματα και τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης». 

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ποιος είναι ο... αρμόδιος, δεδομένου ότι το καταστατικό ουδεμία τέτοια πρόβλεψη έχει ενώ είναι σαφές ότι πολλά κομματικά στελέχη δεν επιθυμούν να μπουν στη δίνη του κυκλώνα και της, αναμενόμενης, αντιπαράθεσης μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων. Το ζήτημα, πάντως, αναμένεται να τεθεί, σήμερα, στην ΚΕΦΕ, όπου δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τους εκπροσώπους των τεσσάρων υποψηφίων να συμφωνήσουν σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο. 

Κάτι, ωστόσο, που δεν είναι εύκολο δεδομένου ότι ο χρόνος πλέον εξαντλείται – παρά το γεγονός ότι η προεκλογική περίοδος στη ΝΔ έχει κρατήσει σχεδόν δύο μήνες – ενώ η προετοιμασία και διεξαγωγή μίας τέτοιας εκδήλωσης απαιτεί χρόνο και χρήμα. Ήδη στο παρασκήνιο έχουν πέσει και αντιπροτάσεις, με πιο ουσιαστική την διεξαγωγή μίας ανοικτής, και για τα ΜΜΕ, συζήτησης στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, κατά τη διάρκεια της οποίας οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους και, παράλληλα, θα απαντήσουν και σε ερωτήσεις των βουλευτών.