Έτοιμα προς εκταμίευση, μέσα στις επόμενες ημέρες, είναι- σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου- τα 2 δισ. της υποδόσης, καθώς και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του  Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε ότι αφορά στα χρονικά περιθώρια, κινήθηκαν και οι εταίροι, οι οποίοι όμως επιμένουν ότι η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.  

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε πως «το 80% των προαπαιτουμένων έχουν ολοκληρωθεί, απομένει το άλλο 20%» προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν μία προσπάθεια, για να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα κόκκινα δάνεια εντός της προσεχούς εβδομάδας.  

Το θέμα δεν είναι απλό! Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η νέα πρόταση της Αθήνας κατεβάζει το ποσοστό των ιδιοκτητών που προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς στο 56% κατά μέσο όρο, ενώ προβλέπει και αναθεώρηση του πλαισίου κάθε χρόνο. Από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας θα εξαιρούνται όσοι έχουν κατοικία αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ η οποία θα αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά. Και αυτό όταν η αρχική πρόταση προέβλεπε την προστασία του 99% των ιδιοκτητών.   

Παρά το γεγονός ότι η διαφαινόμενη συμφωνία δεν είναι η καλύτερη δυνατή και το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι δύσκολα μπορεί να βελτιωθεί ώστε η αξία της κατοικίας να φτάσει στις 200.000 ευρώ, στην κυβέρνηση υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι δηλώνουν ανακουφισμένοι καθώς όλα δείχνουν ότι εγκαταλείφθηκε η λογική της πολιτικής λύσης.  

Τα συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι η εμμονή στην «πολιτική λύση» δεν έφερε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα το καλοκαίρι που πέρασε και από αυτό όλοι θα έπρεπε να έχουν διδαχθεί ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες αστοχίες.  

Υπάρχουν βέβαια και υπουργοί οι οποίοι πιστεύουν ότι μια σημαντική υποχώρηση στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, δεν θα περάσει αναίμακτα από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το στελεχικό του δυναμικό παραμένει στη λογική «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». 
Πολλά ενδέχεται να κριθούν στο πόσο «κόκκινη»  θα παραμείνει η «κόκκινη γραμμή» για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.