Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο, για συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι εφικτή η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα, σε μια θέση που βρίσκεται πιο κοντά στην ελληνική πρόταση. Σε αυτό συνέτεινε και το χθεσινό κλίμα που διαμορφώθηκε στο Eurogroup, όπου διαπιστώθηκε η πρόοδος στην υλοποίηση του προγράμματος. 

Η συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια παραμένει και θα πρέπει εντός της εβδομάδας να καλυφθεί η απόσταση που έχει απομείνει ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συμφωνία για την προστασία από πλειστηριασμούς είναι πιο κοντά στην ελληνική πρόταση, καθώς οι δανειστές δέχθηκαν μια μικρή υποχώρηση στα αρχικά παράλογα κριτήρια που έθεταν στο τραπέζι. 

«Για την πρώτη κατοικία η διαπραγμάτευση έχει φτάσει πολύ κοντά στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε κυβερνητική πηγή επισημαίνοντας ότι κυβέρνηση και θεσμοί συγκλίνουν σταδιακά προς την ελληνική πρόταση και ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια και ως προς την αντικειμενική αξία, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι κοντά στις 180.000 ευρώ. 

Αυτό που δεν έχει κλείσει, είναι η συζήτηση για τα χρόνια προστασίας των δανειοληπτών και η αξιολόγησή τους από τις τράπεζες. 

Σκοπός της Αθήνας είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση μέσα στην εβδομάδα και μαζί με τις άλλες εκκρεμότητες θα νομοθετηθούν μετά το Euro Working Group, της Δευτέρας. Στα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή είναι, επίσης, το ισοδύναμο που θα αντικαταστήσει τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και δεν είναι άλλο από το τέλος στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, για το οποίο οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν να υπάρξει ποσοστικοποίηση των εσόδων που θα φέρει. Όπως έχει γράψει το newpost, η συμφωνία στο συγκεκριμένο μέτρο έχει επέλθει ήδη από το τέλος της περασμένης εβδομάδας και μάλιστα το οικονομικό επιτελείο έχει βρει και τη νομική φόρμουλα για την εφαρμογή του, χωρίς να υπάρξουν κωλύματα.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα στους υπουργούς να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ στην εισήγησή του στο Υπουργικό, τόνισε ότι «με σκληρή διαπραγματεύση μπορούμε να πετύχουμε στόχο, χωρίς ρήξη, πείθοντας εταίρους με συνομιλίες και χτίζοντας συμμαχίες».

Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει ότι θα εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα γενναίων μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα στην ανάκαμψη της οικονομίας και η μάχη που θα δίνεται καθημερινά είναι τα μέτρα να μην χάνουν το κοινωνικό τους πρόσημο. Ας μην ξεχνάμε ότι η μεγαλύτερη δοκιμασία που έχει να περάσει είναι το Ασφαλιστικό που πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου, καθώς και οι κοινωνικές αντοχές από τη φορολογική πολιτική που επιβάλλει το δανειακό πρόγραμμα.