«Ας είναι η μνήμη του ασφαλής πυξίδα προσανατολισμού, για την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση εν γένει», τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή τον θάνατο του πρώην γερμανού καγκελαρίου Χέλμουτ Σμιτ.

Στο τηλεγράφημα που απέστειλε στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρει:

Έφυγε από την ζωή ένας μεγάλος Ηγέτης και Πολιτικός, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικώς στην διαμόρφωση του όλου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, υπό όρους Δημοκρατίας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Ας είναι η μνήμη του ασφαλής πυξίδα προσανατολισμού, για την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση εν γένει, στην πορεία προς την ουσιαστική ευρωπαϊκή ενοποίηση, με βάση τις προαναφερόμενες αρχές και αξίες που ο Χέλμουτ Σμιτ υπηρέτησε, σ’ όλη του την ζωή, με φρόνηση και συνέπεια.

«Η Ελλάδα ουδέποτε θα λησμονήσει –όπως αντιθέτως, θα του αναγνωρίζει στο διηνεκές ως ελάχιστο φόρο τιμής- την καθοριστική σύμπραξή του κατά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια», καταλήγει ο κ. Παυλόπουλος.