Την άρση της ασυλίας του βουλευτή Χανίων και αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ζητεί η Εισαγγελία Χανίων, στο πλαίσιο έρευνας για την υπόθεση του απόπλου του πλοίου «Σαμαριά» το 2011. 

Την ύπαρξη της εισαγγελικής παραγγελίας γνωστοποίησε ο ίδιος ο κ. Πολάκης ενώ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι τη Δευτέρα ενημερώθηκε πως διαβιβάζεται από την Εισαγγελία Χανίων αίτημα για την άρση ασυλίας του, λόγω «πρόκλησης σε εξέγερση, στάση, κ.λ.π».

Η υπόθεση αφορά στην κατάληψη πλοίου στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 που μετέφερε 650 τουρίστες. Ο τότε υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε απαγορεύσει τον απόπλου όσων πλοίων ελέγχονταν για τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας τους από ξένο νηογνώμονα. Ο νυν αναπληρωτής υπουργός Υγείας και τότε δήμαρχος Σφακίων, κ. Πολάκης, τοπικοί φορείς και κάτοικοι κατέλαβαν το πλοίο που θα πραγματοποιούσε δρομολόγιο και οδήγησαν τους τουρίστες προς το λιμάνι των Χανίων.

Στο έγγραφο της Εισαγγελίας Χανίων αναφέρεται ότι ο κ. Πολάκης με ομάδα τόμων «φέρεται ότι δρώντας από κοινού, στράφηκαν δι' εξεγέρσεως κατά της εξουσίας του πλοιάρχου του Ε/Γ-Ο/Γ-Δ/Ρ πλοίου "Σαμαριά 1" ΝΧ 16, που βρισκόταν στο Λιμένα Σούγιας Χανίων, απαιτώντας από τον πλοίαρχο αυτού να αποπλεύσει, παρ' όλο που το πλοίο τελούσε υπό απαγόρευση απόπλου, για Αγία Ρούμελη με σκοπό την παραλαβή επιβατών. Με βάση τα ανωτέρω ερευνάται η τέλεση των αδικημάτων της στάσης από κοινού (άρθρ. 45 ΠΚ, 213 παρ. 1 ΝΔ 187/1973), της παράνομης βίας από κοινού (άρθρ. 45, 330 ΠΚ), του απόπλου πλοίου άνευ ελέγχου της Λιμενικής Αρχής (άρθρ. 234, σε συνδ. με 31, ΝΔ 187/1973) και της διατάραξης της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας με πρόθεση (άρθρ. 291 παρ. 1 ΠΚ)».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επισημαίνει ότι «πρόκειται για την ιστορία του απεγκλωβισμού 650 τουριστών στην έξοδο του Φαραγγιού της Σαμαριάς λόγω της αιφνίδιας και αδικαιολόγητης απαγόρευσης στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 του απόπλου 80 πλοίων σε ολόκληρη την Ελλάδα».

«Τους οδηγήσαμε με ασφάλεια στο λιμένα της Χώρας Σφακίων, εγώ ως δήμαρχος, μαζί με τους κατοίκους της Αγ. Ρούμελης και εκπροσώπους της εταιρίας», εξηγεί και προσθέτει: «Υπερβαίνοντας κατ΄ ανάγκη τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και γλυτώνοντας τους τουρίστες από απρόβλεπτες συνέπειες». Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, καταλήγοντας διερωτάται: «Είναι τυχαία η επιλογή και ο χρόνος για την ανάδειξη της όλης υπόθεσης;».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Παύλου Πολάκη:

Στις 9-11-2015 ενημερώθηκα  πως διαβιβάζεται από την Εισαγγελία Χανίων αίτημα για την άρση ασυλίας μου λόγω «πρόκλησης σε εξέγερση, στάση, κ.λ.π». Πρόκειται για την ιστορία του απεγκλωβισμού 650 τουριστών στην έξοδο του Φαραγγιού της Σαμαριάς λόγω της αιφνίδιας και αδικαιολόγητης απαγόρευσης στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 του απόπλου 80 πλοίων σε ολόκληρη την Ελλάδα.
 
Τους οδηγήσαμε με ασφάλεια στο λιμένα της Χώρας Σφακίων, εγώ ως δήμαρχος, μαζί με τους κατοίκους της Αγ. Ρούμελης και εκπροσώπους της εταιρίας. Υπερβαίνοντας κατ΄ ανάγκη τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και γλυτώνοντας τους τουρίστες από απρόβλεπτες συνέπειες.
Είναι τυχαία η επιλογή και ο χρόνος για την ανάδειξη της όλης υπόθεσης;