Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να προστατευτούν πρώτα απ όλα σε Ελλάδα και Ιταλία, επεσήμανε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Σε δηλώσεις του μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ  για την Αφρική, η οποία αρχίζει την Πέμπτη, θα προχωρήσει σε διεύρυνση των μέτρων προστασίας των κοινοτικών εξωτερικών συνόρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει επίσης να οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες με την Τουρκία, ενώ επιπλέον, όπως τόνισε, θα πρέπει επιτέλους να δημιουργηθούν τα κέντρα κατανομής των προσφύγων.

Για τον Αυστριακό καγκελάριο, η μοναδική βιώσιμη λύση, μακροπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, για τους πρόσφυγες που γίνονται δεκτοί στην Ευρώπη, είναι η συμμετοχή όλων των χωρών - μελών της ΕΕ στη διαδικασία κατανομής τους.

Όλα τα άλλα αποτελούν, κατά την άποψή του, έκτακτα μέτρα τα οποία οδηγούν περισσότερο σε μετατόπιση του προβλήματος αλλά όχι σε επίλυσή του.

Όπως ανακοίνωσε ο καγκελάριος, για τα περαιτέρω βήματα στην Αυστρία προβλέπονται για φέτος δύο συναντήσεις συντονισμού στο θέμα της μετανάστευσης: Αφενός μια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για μια κοινή στάση στους τομείς της αγοράς εργασίας και της κατοικίας, αφετέρου μια συνάντηση με τους τοπικούς κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων για την μέριμνα των παιδιών και τη σχολική εκπαίδευση.