Στους λόγους που καθυστέρησε η εκταμίευση της δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ στάθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της ευρωβουλής. 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως βασικό αγκάθι είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία όπως είπε «απειλούν τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος». 

Ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε πως στο ζήτημα χρειάζεται να υπάρξει μία ισορροπημένη προσέγγιση, ώστε να προστατευτούν τα νοικοκυριά και ταυτόχρονα να υπάρξει το νομικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την σταθερότητα των τραπεζών. 

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να διώξουμε τον κόσμο από τα σπίτια του, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», είπε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Eurogroup.

Όπως επεσήμανε, η δόση προς την Ελλάδα θα εκταμιευτεί μόλις βρεθεί λύση στο ζήτημα και υποστήριξε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα. «Το ελληνικό πρόβλημα θα είναι εδώ για αρκετά ακόμα χρόνια, αλλά μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε» είπε. 

Υποστήριξε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2014 η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήταν αρκετά θετική, με την ανάπτυξη να έχει επιστρέψει, αλλά τελικώς δεν υπήρξε η δυνατότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Χαρακτήρισε ως θετικό το νέο πρόγραμμα που υπεγράφη και ως ένα καλό πρόγραμμα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη, καθώς περιλαμβάνει ηπιότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά ταυτόχρονα και μία σειρά μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν – όπως είπε- επειγόντως.