του Τάσου Τσιφόρου 

Δεν αποκλείεται να αποδεχθεί μάταιη η ελπίδα πολλών γαλάζιων να δουν μία ζωντανή αντιπαράθεση μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. 

Η Εθνική Συνδιάσκεψη μοιάζει να παραπέμπεται στις... γαλάζιες καλένδες καθώς οι τέσσερις υποψήφιοι αδυνατούσαν μέχρι και το πρωί της Τετάρτης να βρουν κοινό τόπο και, κυρίως, κοινό χρόνο για τη διεξαγωγή της. Η αρχική πρόταση του Απ. Τζιτζικώστα για την επόμενη Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, προσκρούει στις προγραμματισμένες από καιρό συγκεντρώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και του ΄Αδωνι Γεωργιάδη στο Σπόρτινκ. 

Η ιδέα που έπεσε να μετατεθεί η συνδιάσκεψη μια ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη, απορρίφθηκε επίσης, καθώς είναι γεμάτο το πρόγραμμα του Απόστολου Τζιτζικώστα ενώ για την Πέμπτη ενστάσεις εξέφρασε η πλευρά Μεϊμαράκη, που συμφωνούσε στις άλλες δύο ημερομηνίες! 

Σήμερα αναμένεται να καταβληθεί μία ακόμη προσπάθεια προκειμένου να αναζητηθεί συμφωνία αλλά με το χρόνο να εξαντλείται – απομένουν μόλις 10 ημέρες πριν την κάλπη – τους διεκδικητές να έχουν ήδη διαμορφώσει τα προγράμματά τους και, κυρίως, με την ουσιαστική διάθεση για διάλογο να απουσιάζει, οι πιθανότητες μοιάζουν περιορισμένες. 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής έπεσε , εκ νέου, η ιδέα αντικατάστασης της Συνδιάσκεψης με μία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ανοικτή στα ΜΜΕ. Η συνεδρίαση της Κ.Ο. μπορεί να διοργανωθεί πολύ πιο εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, να έχει δεδομένο ακροατήριο ώστε να αποφευχθεί ο διαγκωνισμός υποψηφίων και υποστηρικτών και, κυρίως, να είναι ορισμένη ως προς τη διάρκειά της. Είναι, όμως, αμφίβολο εάν, και αυτό, θα συμβεί. 

Άλλωστε, πλην των ΜΜΕ και αρκετών βουλευτών, το αίτημα για ένα debate δεν είναι κυρίαρχο στη γαλάζια κοινωνία. Το αναγνώρισε, άλλωστε, και χθες ο κ. Αδ. Γεωργιάδης σχολιάζοντας (Σκάι) ότι η άποψη του κ. Μεϊμαράκη για την αποφυγή ενός «εμφύλιου» είναι κυρίαρχη μεταξύ των γαλάζιων οπαδών καθώς, όπως εξήγησε ο βουλευτής, «το κόμμα επί 40 χρόνια δεν έχει μάθει να συζητά».