current views are: 2

11 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση10:01

Κρας τεστ με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς

Σε εξέλιξη είναι η πρώτη συνάντηση των κυβερνητικών αξιωματούχων με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, με, κατά βάση, ένα θέμα πάνω στο τραπέζι: τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. 

Δημοσίευση 10:01’
αρθρο-newpost

Σε εξέλιξη είναι η πρώτη συνάντηση των κυβερνητικών αξιωματούχων με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, με, κατά βάση, ένα θέμα πάνω στο τραπέζι: τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. 

Σε εξέλιξη είναι η πρώτη συνάντηση των κυβερνητικών αξιωματούχων με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, με, κατά βάση, ένα θέμα πάνω στο τραπέζι: τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας. 

Θέμα στο οποίο οι διαφορές είναι υπαρκτές (στην πραγματικότητα δεν έχει καλυφθεί πολύ έδαφος από την Κυριακή), πλην όμως η Αθήνα έχει λόγους να πιστεύει ότι τούτη τη φορά η διαπραγμάτευση θα στεφθεί από επιτυχία. Είναι άλλωστε η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες στο προχθεσινό Eurogroup, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να είναι αισιόδοξη. 

Αλλά και στις προκαταρκτικές (τηλεφωνικές) επαφές με τα κλιμάκια, το κλίμα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, αισθητά βελτιωμένο. Εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών αναγνώριζαν το δίκαιο των ελληνικών θέσεων. Πλην… «Λακεδαιμονίων» όμως. 

Και αυτό γιατί ενώ οι 3 στους 4 των θεσμών δείχνουν πεπεισμένοι ότι πρέπει να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα, ο 4ος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που έχει και τις σκληρότερες θέσεις στο θέμα των πλειστηριασμών, δεν έχει ανοίξει τις τελευταίες ώρες τα χαρτιά του. 

Θα εμφανιστεί με ηπιότερες θέσεις από ό,τι στο παρελθόν, η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου στο σημερινό ραντεβού ή θα θελήσει να επαναλάβει στο στεγαστικό όσα εφήρμοσε και σε άλλες χώρες;: αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί πλέον την Αθήνα. 

Επί των αριθμών, στην αντικειμενική αξία, η ελληνική πλευρά είναι κοντά στα 180.000 (με προσαύξηση 50.000 για το ζευγάρι συν 25.000 για κάθε παιδί), όταν η άλλη πλευρά αντιπροτείνει 120.000. Στο εισόδημα, η κυβέρνηση επιδιώκει ομπρέλα προστασίας για εκείνους που είναι κάτω από τα 32.000 (μικτό εισόδημα), αλλά οι δανειστές είναι στα 21.000. Στα χρέη προς Δημόσιο, Ταμεία κ.οκ., καταγράφεται ως τώρα χάσμα 80.000 ευρώ (στις 200.000 έχει βάλει τον πήχη η Αθήνα, στις 120.000 οι εταίροι).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, σε όλα τα υπόλοιπα θέματα (ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αγγελιόσημο, γενόσημα φάρμακα και 100 δόσεις) η συμφωνία αποτελεί μια τυπική διαδικασία.


σχετικα αρθρα