«Όσοι Ελληνες ελπίζουν ότι οι ημέρες του οικονομικού πόνου τελείωσαν, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η χώρα με τους δανειστές της, ας ρίξουν μια ματιά στις ζοφερές προβλέψεις τριών βασικών θεσμών της Ευρώπης για να δουν την πραγματικότητα», αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμα για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Ο τίτλος του άρθρου είναι «Περισσότερη δυστυχία έρχεται για τους Έλληνες, καθώς η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί εκ νέου» και σημειώνει:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) και η ΕΤΑΑ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) λένε ότι η Ελλάδα οδεύει ξανά σε ύφεση, τόσο φέτος όσο και το 2016, καταρρίπτοντας τις θετικές εκτιμήσεις του περασμένου έτους περί σταδιακής εξόδου από την 6ετή κρίση.

Και οι τρεις αυτοί οργανισμοί υποστηρίζουν ότι φως στο τούνελ ίσως φανεί με την -υποτυπώδη έστω- επιστροφή στην ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς -ωστόσο, κάτι τέτοιο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την οικονομική και τραπεζική μεταρρύθμιση.

«Οσο για το ποιος φταίει που η Ελλάδα παραμένει σε αυτή την κατάσταση, υπάρχουν επιχειρήματα: από τις κατηγορίες της Αθήνας ότι η σκληρή λιτότητα που επέβαλαν οι δανειστές έχει συνθλίψει την οικονομική ζωή του τόπου, έως την γκρίνια των Βρυξελλών ότι ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σπατάλησε όποια πρόοδο είχε επιτευχθεί μέχρι να αναλάβει τη διακυβέρνηση», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει:

Το ζήτημα είναι ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται και πάλι στα μαχαίρια -έστω και προσωρινά, ενδεχομένως- με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις και την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, με την πρόσθετη πολυπλοκότητα ότι ο Τσίπρας δεν θέλει να δει τους υπερχρεωμένους Έλληνες να χάνουν τα σπίτια τους τη στιγμή που η χώρα παρέχει τροφή και στέγη σε χιλιάδες πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο.

Ωστόσο, δεν υφίσταται καμία διαφωνία για την κατεύθυνση προς την οποία πηγαίνει η ελληνική οικονομία. Τόσο η Κομισιόν όσο και ο ΟΟΣΑ “βλέπουν” συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,4% φέτος, την ίδια στιγμή που η ΕΤΑΑ τοποθετεί αυτό το ποσοστό στο 1,5%.

Και αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό, με δεδομένο ότι στο α' εξάμηνο του 2015 υπήρξε ανάπτυξη της τάξης του 1%, πριν οι Ελληνες αρχίσουν να τρέχουν για να αγοράσουν βασικά αγαθά υπό τον φόβο του Grexit.

«Οσο για τις προβλέψεις για το 2016, διαφέρουν ακόμα περισσότερο», συνεχίζει το Reuters. Και εξηγεί:

Η Κομισιόν και ο ΟΟΣΑ “βλέπουν” ύφεση 1,3% και 1,2%, αντίστοιχα, για την επόμενη χρονιά. Η Κομισιόν εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί λόγω των συνεπειών από την πολιτική και οικονομική ταραχή που επισυνέβη μέσα στο 2015, μεταξύ των οποίων και η μη επιτυχής ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος διάσωσης, το δημοψήφισμα, η σκληρή μάχη της Ελλάδας με τους δανειστές και τα capital controls.

Από την πλευρά της, ωστόσο, η ΕΤΑΑ αναμένει ύφεση της τάξης του 2,4%. Και η πρόβλεψή της αποκτά ιδιαίτερη σημασία από τη στιγμή που πρόσθεσε την Ελλάδα στις “κυρίως φτωχές, αναδυόμενες οικονομίες” αυτή τη χρονιά.

Πάντως, αν υπάρχει ένα καλό νέο για την Ελλάδα, είναι ότι και οι τρεις θεσμοί “βλέπουν” επιστροφή στην ανάπτυξη το 2016.

Η ΕΤΑΑ δεν προβαίνει σε συγκεκριμένες προβλέψεις για το 2017, αλλά υποστηρίζει ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη ίσως επιτευχθεί κατά το β' εξάμηνο του 2016, την ίδια στιγμή που η Κομισιόν και ο ΟΟΣΑ προβλέπουν ανάπτυξη 2,7% και 2,1%, αντίστοιχα, για το 2017.

Και το δημοσίευμα του Reuters καταλήγει:

Το ζήτημα είναι ότι όλες οι προβλέψεις έχουν γίνει με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κάνει και τις οποίες η ίδια καταδίκαζε στο κοντινό παρελθόν. “Η ανάπτυξη είναι πιθανό να επιστρέψει κατά το β' τρίμηνο του 2016, αν υπάρξουν επενδύσεις και έχουν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις”, λέει η ΕΤΑΑ.