του Πάνου Ρασσιά

Δέκα ημέρες πριν στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες για την εκλογή νέου αρχηγού στη ΝΔ, η αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων «αγριεύει», ενώ ταυτόχρονα αρχίζει να παίρνει και πολιτικά χαρακτηριστικά. Τα πυρά που εξαπολύουν οι κ. Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί κατά του κ. Μεϊμαράκη, πυκνώνουν, ενώ στο τραπέζι αρχίζει να μπαίνει σοβαρά το θέμα με το κώλυμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να εκλεγεί βουλευτής μέχρι το 2019.

Δεδομένου ότι ο επόμενος πρόεδρος στην κεντροδεξιά παράταξη θα πρέπει να είναι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχικά, και σε επόμενη (πολιτική) φάση, ενδεχομένως ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του γίνεται αποδέκτης του ερωτήματος: «υπάρχει συνταγματικό κώλυμα με την υποψηφιότητά σου;»

«Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία των μηχανισμών της ακινησίας που δίνουν τα ρέστα τους με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Υπάρχουν Συνταγματολόγοι που έχουν διαφορετική άποψη για τα περί κωλύματος», απαντά στερεότυπα ο 37χρονος περιφερειάρχης, προαναγγέλλοντας ότι θα οριστούν δύο αντιπρόεδροι, ένας για το κοινοβουλευτικό έργο και ο άλλος θα αναλάβει το σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της κεντροδεξιάς ωστόσο, υπενθύμιζαν στο newpost.gr, το άρθρο 20 του Κανονισμού της Βουλής, που ορίζει ότι «ο Πρόεδρος  της μεγαλύτερης  σε δύναμη Κοινοβουλευτικής Ομάδας που δεν μετέχει στην Κυβέρνηση αποκαλείται Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και έχει τα ιδιαίτερα δικαιώματα που του αναγνωρίζει o Kανoνισμός της Boυλής».

«Εάν ο Πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, δεν μπορεί να είναι ούτε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ούτε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», έλεγαν τα ίδια στελέχη. «Θα πρέπει η Κοινοβουλευτική Ομάδα να εκλέξει τον Πρόεδρό της. Και αυτός θα ασκεί τα ιδιαίτερα δικαιώματα που αναγνωρίζει ο Κανονισμός της Βουλής», συμπλήρωναν, εξηγώντας ότι «θα υπάρχει διαρχία. Και ό,τι άλλο αυτό συνεπάγεται».

Επί της ουσίας αυτό που λένε, είναι ότι αν εκλεγεί ο κ. Τζιτζικώστας αρχηγός, στην πραγματικότητα δεν θα ασκεί τα αρχηγικά του καθήκοντα και θα επιβλέπει την άσκηση των καθηκόντων των δύο αντιπροέδρων που θα διοικούν Κοινοβουλευτική Ομάδα και κόμμα, με ότι προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν από μια τέτοια συνδιοίκηση. 

«Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει και σίγουρα η ΝΔ και ο αρχηγός της, δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα» σημείωναν χαρακτηριστικά. Τα ίδια στελέχη σχολίαζαν και την άποψη Τζιτζικώστα, ότι η ΝΔ δεν έχει πρόβλημα στη Βουλή, αλλά θα πρέπει να δώσει μάχες στην κοινωνία».

«Η Δημοκρατία μας είναι αντιπροσωπευτική. Η ΝΔ εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους της, την κοινωνία και τα συμφέροντα των πολιτών μέσα στη Βουλή. Εκεί λαμβάνονται οι αποφάσεις, εκεί ψηφίζονται τα νομοσχέδια, εκεί αποφασίζονται οι πολιτικές για τις τύχες του λαού, εκεί δίνονται οι μάχες», επεσήμαναν για το θέμα αυτό.