Τη θετική γνώμη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, απέσπασε με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΕΚ, ο προτεινόμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Αναστάσιος Αναστασάκος για τη θέση του Διευθυντή Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ.

Και αυτό συνέβη παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η  οποία στηλίτευσε την επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αντικαταστήσει τον κ. Λαμπρόπουλο, τη στιγμή που οι καταγγελίες του Γιάννη Πανούση βρίσκονται υπό τη κρίση της Δικαιοσύνης.

Ο παραβρισκόμενος υπουργός υπερασπίστηκε την επιλογή του εξηγώντας ότι στόχος της αλλαγής αυτής είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων και η καλύτερη αποτελεσματικότητα. Όπως είπε, από τις 108 υποθέσεις που διερεύνησε η υπηρεσία  το 2013, η παραγωγικότητα  της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. έπεσε στις 76 το 2014 και δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις 40 φέτος. Κάπως έτσι ο κ. Τόσκας, δήλωσε τον προβληματισμό του ουσιαστικά για τον προκάτοχο του κ. Αναστασάκο, κ. Σταυρόπουλο, λέγοντας ωστόσο πως «η μέχρι τώρα θητεία του κ. Σταυρόπουλου δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχημένη, προτείνεται η επιλογή Αναστασάκου, ο οποίος κρίνεται ότι συγκεντρώνει τα προσόντα για την αναβάθμιση υπηρεσίας και την αποτελεσματικότητα».

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα στην αστυνομία που αν τα πούμε θα τρομάξουν όλοι. Το μεγαλύτερο μέρος των αστυνομικών δουλεύει με μόχθο αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να είναι στο Σώμα. Είναι λάθος να συσχετίζουμε τι γράφουν τα ΜΜΕ με τη πραγματικότητα προτού διαπιστώσουμε τι ισχύει», δήλωσε χαρακτηριστικά σε μια προσπάθεια να πάρει θέση αναφορικά με τα όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα, ειδικά από τον προκάτοχό του κ. Πανούση. Ο Νίκος Τόσκας πάντως εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην επιτρέψει, όπως είπε, ανταγωνισμούς ομάδων ή ατόμων στην αστυνομία, υπογραμμίζοντας: « αρκετά μέχρι εδώ. Υπάρχουν πολλά συμφέροντα. Ο χρόνος της αντικατάστασης έχει σχέση με τη προώθηση της δουλειάς  μας».

Οι αντιδράσεις πάντως της αντιπολίτευσης  δεν είχαν στόχο τον προτεινόμενο για τη θέση του επικεφαλής των Εσωτερικών Επιθέσεων της ΕΛΑΣ

Από κει και πέρα κατά τη συνεδρίαση υπήρξε ένταση με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν τον υπουργό για τον χρόνο που επέλεξε να αλλάξει τον διευθυντή των εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Έτσι με αφορμή αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές κάμερες, η ένταση  ανέβηκε επικίνδυνα με αποτέλεσμα η προεδρεύουσα κ. Χριστοδουλοπούλου  να διακόψει για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση.

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Τραγάκης, δήλωσε πως τιμά τον κ. Αναστασάκο αλλά σημείωσε «κ. Υπουργέ τον φέρατε σε δύσκολη ώρα». «Προσπαθήσατε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα με τον Σταυρόπουλο. Το θέμα της αναποτελεσματικότητας που θίξατε το αναιρεί η διαδρομή του», είπε και πρόσθεσε: «θα ήθελα να γίνετε εσείς περισσότερο αποτελεσματικός».

«Τι εννοεί ο υπουργός με αυτά υπονοούμενα για την αστυνομία;», αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έκανε λόγο για πολλές και περίεργες συμπτώσεις στην υπόθεση.

«Δεν μπορεί να πήρατε στα χέρια σας δικογραφία. Αν ο υπουργός ζητά ανοικτές δικογραφίες είναι μεγάλο ατόπημα», δήλωσε κ. Βενιζέλος με αφορμή αναφορά του κ. Τόσκα σε υπόθεση επεισοδίων στη περιοχή των Εξαρχείων όπου ζήτησε ο ίδιος από τον κ. Στυαρόπουλο να ενημερωθεί για τη πορεία της έρευνας χωρίς, όμως αποτέλεσμα.

Ο Σπ. Λυκούδης από το Ποτάμι, έκανε λόγο για πολύ σοβαρές καταγγελίες από τη πλευρά του υπουργού αναφορικά με τη λειτουργία της αστυνομίας τα οποία «εμένα με εξέπληξαν αρνητικά».

Ο Μ. Συντυχάκης του ΚΚΕ χαρακτήρισε ευθύνη της κυβέρνησης την επιλογή για αλλαγή διευθυντή στην υπηρεσία, ενώ ο κ. Αϊβατίδης από την ΧΑ χαρακτήρισε ύποπτη τη διαδικασία της αντικατάστασης