Συνολική αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών αναμένεται να ζητήσει κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ – Αφρικής που διεξάγεται στη Βαλέτα της Μάλτας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που διεκδικεί κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Στην Ευρωαφρικανική Σύνοδο – που σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της Ιταλίας- η Ελλάδα επιδιώκει να καταστήσει το μεταναστευτικό και προσφυγικό ως πρόβλημα που αφορά την ΕΕ, αλλά και τη Μεσόγειο στο σύνολό της, και συμφωνεί με τη θέση πως θα πρέπει να αναδειχτεί ότι υπάρχει πύλη μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων προς την Ευρώπη, όχι μόνο από την Αφρική, αλλά και από την Τουρκία.

Αναφορικά με το σημείο σχετικά με την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης και της παράνομης διακίνησης μεταναστών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ελληνική θέση είναι ότι η αντιμετώπιση δεν πρέπει να περιοριστεί σε τοπικό επίπεδο, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τοποθέτησή του αναμένεται να αναδείξει και άλλες πτυχές του θέματος, όπως ότι στις προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού θα πρέπει να υπάρχει συνολικότερη μέριμνα τόσο για την αντιμετώπιση των περιφερειακών συγκρούσεων όσο και για τις συνθήκες φτώχειας που επικρατούν στις χώρες προέλευσης. Επιπλέον, αναμένεται να θέσει και το ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας οδικός χάρης που δεσμεύσει κάθε χώρα σε κοινές αρχές.

Αύριο η άτυπη σύνοδος της ΕΕ

Κατά την αυριανή Σύνοδο, η οποία θα ασχοληθεί με τη διαχείριση του προσφυγικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θέλει να πάει εκεί, να θέσει την ατζέντα της ΕΕ, να ακούσει τι έχει να πει η τουρκική πλευρά και τι ζητάει. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να παίξει ρόλο στην προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα διεκδικεί ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το ζήτημα της διαχείρισης των προφυγικών ροών. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συζητήσει τις τουρκικές θέσεις, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει το πρωί της Πέμπτης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θέμα της συνάντησης τους θα είναι το Προσφυγικό, ο συντονισμός για την άτυπη σύνοδο και το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Κεντρικές θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι να γίνεται στην Τουρκία η ταυτοποίηση και η επανεγκατάσταση των προσφύγων προς τις χώρες της ΕΕ, ώστε να σταματήσει το καθημερινό ρίσκο και το καθημερινό δράμα της απώλειας ζωών στη θάλασσα του Αιγαίου, και αφετέρου να υπάρχει καλύτερη φύλαξη των συνόρων της. Τις θέσεις αυτές έχει ήδη διατυπώσει η ελληνική κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το θέμα αυτό θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα.