Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών επεσήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής της Βαλέτας.

«Είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα της εποχής μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύοντας τη θέση ότι δεν θα επιτευχθεί η αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών εάν δεν προσεγγιστούν οι ρίζες του προβλήματος. 

«Ας μην ξεχνάμε όμως να εστιάσουμε, οχι μόνο στο ‘από πού' έρχονται στην Ευρώπη οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά στο ‘γιατί' φεύγουν απο τα σπίτια και τις χώρες τους. Φεύγουν εξαιτίας των εμφυλίων πολέμων, των περιφερειακών συγκρούσεων, εξ αιτίας της φτώχειας και των τεράστιων ανισοτήτων, εξ αιτίας της λεηλασίας των πόρων που υφίστανται οι χώρες προέλευσης». 

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως υποκρισία το «να παριστάνουμε τους ξαφνιασμένους για αυτές τις ροές», και συμπλήρωσε ότι «ο ανεπτυγμένος δυτικός κόσμος έχει ευθύνη για αυτά τα φαινόμενα. Και δεν θα καταφέρουμε να τα αντιμετωπίσουμε αν δεν προσεγγίσουμε τις ρίζες του προβλήματος». 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα οι άνθρωποι φεύγουν για να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα ασφάλειας, δουλειάς, αξιοπρέπειας και πως αύριο με την κλιματική αλλαγή, θα φεύγουν επειδή δεν έχουν να πιουν νερό. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «σκοπός μας πρέπει να είναι μια προηγμένη σχέση ανάμεσα στις χώρες προέλευσης, διέλευσης και υποδοχής, με αμοιβαία κατανόηση των θέσεων, των περιορισμών και των προτεραιοτήτων κάθε μιας». Όπως είπε, αυτή η σχέση πρέπει: 

1) Να αναβαθμίζει την αναπτυξιακή συνεργασία, για την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας και της υπανάπτυξης. 

2) Να ενισχύει τις διεθνείς και περιφερειακές διπλωματικές πρωτοβουλίες για διαχείριση κρίσεων και επίτευξη ειρήνης. 

3) Να καταπολεμά τα δίκτυα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. 

4) Να διασφαλίζει προϋποθέσεις για νόμιμη μετανάστευση και κινητικότητα.