Την επιτακτική ανάγκη συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές,  υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στη Μάλτα.

«Ο μόνος τρόπος μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών διέρχεται μέσω της συνεργασίας με την Τουρκία» τόνισε ο Πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι η γειτονική χώρα είναι από τους πρώτους σταθμούς των προσφύγων.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «είναι σαφές ότι η μοναδική ευκαιρία να σταματήσουν αυτές οι ροές, τις οποίες καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί – πόσω μάλλον η Ελλάδα – συνίσταται στην αμοιβαία κατανόηση με την Τουρκία». Ο κ. Τσίπρας πρότεινε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, προκειμένου η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων να πραγματοποιείται από εκεί, και όχι στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε μη ικανοποιημένος από τον ρυθμό μετεγκατάστασης των προσφύγων και ζήτησε την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, προκειμένου η Ε.Ε. να αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στην προσφυγική κρίση.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αξίωσε την εντατικοποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., τη δημιουργία 100.000 πρόσθετων θέσεων φιλοξενίας στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, την επιπλέον οικονομική στήριξη των χωρών που βάλλονται από τις προσφυγικές ροές και τέλος, την κατάρτιση ενός κοινού σχεδίου δράσης με την Τουρκία.

Ο Γιούνκερ διευκρίνισε ότι η συνεργασία με την Άγκυρα θα συνεπάγεται και τη στενότερη επαφή των δύο πλευρών σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής μίας Συνόδου μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, ακόμη και εντός του Νοεμβρίου.