Η χθεσινή –μεγάλη σε όγκο- διαδήλωση έστειλε πολλαπλό μήνυμα προς όλες τις πλευρές, μηδέ του Μαξίμου εξαιρούμενου. Στην κινητοποίηση δεν συμμετείχαν μόνον πολιτικοί αντίπαλοι. Ήταν εκεί παλιοί σύντροφοι, όπως ο Λαφαζάνης, η Ζωή, ο Ήσυχος, η Νάντια και ο Στρατούλης, ήταν και σημερινοί σύντροφοι, ανώνυμοι αλλά πολλοί, οι οποίοι δεν έχουν αποφασίσει να διαρρήξουν τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ

Το κυβερνητικό επιτελείο, γνωρίζει (πολύ καλά) ότι αν στην εξουσία ήταν μια άλλη κυβέρνηση, στη διαδήλωση θα βρισκόταν περισσότερος κόσμος που θα είχε μεγαλύτερο πάθος. Δεν λένε ότι θα ξήλωναν τα πεζοδρόμια της Κλαυθμώνος, αλλά όλα θα ήταν διαφορετικά. Στην Κυβέρνηση δεν αμφισβητούν ότι τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται είναι σκληρά. Ότι ενδέχεται να οδηγήσουν σε περιθωριοποίηση νέα στρώματα της κοινωνίας.  

Επιμένουν ωστόσο ότι το Μνημόνιο είναι μονόδρομος, όπως μονόδρομος είναι και η παραμονή στην ευρωζώνη. Και προσθέτουν πως ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματεύτηκε όσο μπορούσε. Ενδεχομένως και περισσότερο. Από εκεί και πέρα, οι πολίτες, στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, τον εμπιστεύτηκαν εκ νέου, προκειμένου να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη κατάσταση, πιστεύοντας ότι θα το κάνει δικαιότερα και επιδεικνύοντας μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία.  

Σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων υπουργών, αύριο Σάββατο, ενδεχομένως να έχουμε συμφωνήσει τα πάντα με τους δανειστές, ώστε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να νομοθετηθούν τα πεσυμφωνημένα. Οπότε, οι δικαιολογίες τελειώνουν και αρχίζουν τα δύσκολα. 

Όπως ακριβώς τα είπε ο Πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, ζητώντας από τους υπουργούς του να καταθέσουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας σχέδιο δράσης και χρονοδιάγραμμα στη βάση των προγραμματικών δηλώσεών τους. Ταυτοχρόνως τους είπε ότι στόχος δεν είναι να κερδίσουν το παιχνίδι της επικοινωνίας –σε αυτό τα καταφέρνει ιδιαιτέρως καλά ο ΣΥΡΙΖΑ-  αλλά να κάνουν βαθιές αλλαγές. 
Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ορισμένοι υπουργοί οι οποίοι αποδίδουν τις «χαμηλές ταχύτητες» στην παράλυση που προκαλούν οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο», υπερέβαλαν. Και τώρα οφείλουν να επιταχύνουν την παραγωγή κυβερνητικού έργου.  

Η εμπιστοσύνη των πολιτών- λένε- δεν διαρκεί επ΄ αόριστον. Αν δεν υπάρξουν απτά δείγματα ορθής διακυβέρνησης το κλίμα αργά ή γρήγορα θα μεταστραφεί και πλέον ο δρόμος δεν θα έχει επιστροφή. Αυτό έδειξε και η χθεσινή διαδήλωση…