Δεν υπάρχουν, ιδίως τώρα, περιθώρια για καθυστερήσεις και αστοχίες: το μήνυμα αυτό εκπέμπει η κυβέρνηση, καθώς επιθυμεί διακαώς επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων ως το Σάββατο, γεγονός που θα επιτρέψει στο EuroWorking Group της Κυριακής να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 (της α’ υποδόσης) + 10 δισ. ευρώ (της ανακεφαλαιοποίησης). 

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα το μεσημέρι στις 14:00 συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Πρωθυπουργό ενώ αργότερα στις 5 το οικονομικό επιτελείο θα έχει συνάντηση με τους δανειστές.

Άλλωστε και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής -στο οποίο συμμετείχαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη των οικονομικών και παραγωγικών Υπουργείων, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη- αποφάνθηκε χθες ότι συντρέχουν πια όλες οι προϋποθέσεις για συμφωνία ως το Σάββατο. Μήνυμα που εστάλη λίγη ώρα πριν οι κ.κ. Σταθάκης, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης ριχτούν εκ νέου στη «μάχη» με τα κλιμάκια των δανειστών. 

«Η διαφορά στα ‘κόκκινα’ δάνεια έχει μειωθεί, είναι δε, τέτοια που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι στο τέλος θα βρεθεί κοινά αποδεκτή φόρμουλα», έλεγε στο Newpost υπουργός της κυβέρνησης, που συμμετείχε στη σύσκεψη. Ενώ για τα άλλα θέματα, οι διαφορές φαίνεται πως έχουν προ πολλού λειανθεί. 

Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη το βράδυ και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 5ωρης συνάντησης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είχε στείλει το σχετικό «σήμα» της διαφαινόμενης συμφωνίας και μάλιστα ως το Σάββατο, γεγονός που, όπως επιχειρηματολόγησε ο υπουργός, θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παράμετρος που, όπως φάνηκε τα τελευταία 24ωρα, μόνο αδιάφορη δεν άφησε την άλλη πλευρά... 

Δηλωτικό εξάλλου του κλίματος εμπιστοσύνης που έχει χτισθεί μεταξύ των δύο πλευρών είναι το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που οι εταίροι μας δεν δείχνουν να έχουν αντιρρήσεις, πρώτα να εκταμιευτεί η δόση, και μετά να νομοθετήσει η ελληνική Βουλή.  Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον ως τώρα κυβερνητικό σχεδιασμό, το νέο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα θα ψηφιστεί την ερχόμενη Παρασκευή 20 Νοεμβρίου.