του Τάσου Τσιφόρου

Με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων να ρίχνουν το βάρος τους στις κινήσεις των διεκδικητών της κούρσας διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία, στο γαλάζιο παρασκήνιο η αίσθηση ότι λίγα μπορούν, πλέον, να αλλάξουν μοιάζει να κυριαρχεί, αν και άπαντες αναγνωρίζουν τα πολύ υψηλά ποσοστά αβεβαιότητας που έχουν οι δημοσκοπήσεις και το, εν πολλοίς, άγνωστο κοινό που θα προσέλθει την επόμενη Κυριακή στις κάλπες της Ν.Δ. 

Τρεις παράμετροι θα κρίνουν, όπως όλα δείχνουν, την έκβαση της αναμέτρησης και το εάν θα υπάρξει και δεύτερος γύρος:
Η επίδοση του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, τον οποίο οι μετρήσεις τον φέρουν να προηγείται (σ.σ. πάντοτε με το υψηλό ποσοστό αβεβαιότητας που αναφέραμε). Εφόσον ο μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ κινηθεί σε ποσοστά υψηλότερα του 40% τότε, δεδομένου ότι υπάρχουν άλλοι τρεις υποψήφιοι, η διαφορά του από τον δεύτερο θα είναι μεγαλύτερη των 10 μονάδων! Το πόσο ψηλά θα φτάσει ο κ. Μεϊμαράκης, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες διαφοράς που θα δίνει την εικόνα της μη αναστρεψιμης, ακόμη κι αν απέχει αρκετά από το 50% που απαιτείται για την άμεση εκλογή του από τον Α' Γύρο 

Η επίδοση του κ. Απ. Τζιτζικώστα αλλά και του κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Με διαφορετικά χαρακτηριστικά οι δύο υποψήφιοι, μοιάζουν – βάσει κάποιων μετρήσεων – να διεκδικούν τη δεύτερη θέση. Το ενδιαφέρον εδώ στοιχείο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει να μοιράζεται κοινές δεξαμενές ψηφοφόρων με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Συνεπώς, η δυναμική ανόδου που εμφανίζει το τελευταίο διάστημα, δεν αποκλείεται να περιορίσει τα ποσοστά Μεϊμαράκη. Το ερώτημα είναι εάν αυτή η εικόνα θα επαληθευτεί στην κάλπη και, φυσικά, εάν τελικά θα κρίνει τον δεύτερο της πρώτης Κυριακής, με τον κ. Τζιτζικώστα να εμφανίζει αντοχές και να εξασφαλίζει τη μερίδα του λέοντος από τους πολίτες που δεν ψήφισαν ΝΔ στις τελευταίες εκλογές, αλλά δηλωνουν νεοδημοκράτες και θα προσέλθουν την Κυριακή να ψηφίσουν για αρχηγό του κόμματος. 

Το τελικό αποτέλεσμα του κ. Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος φαίνεται να συμπληρώνει την κούρσα. Ο βουλευτής Β' Αθηνών μοιάζει να έχει διψήφια ποσοστά (ή έστω υψηλά μονοψήφια), το όνομά του έχει εμπλακεί σε σενάρια αποχώρησης υπέρ κάποιου άλλου υποψηφίου (κάτι που ο ίδιος διαψεύδει εμφατικά) και, προφανώς, τα ποσοστά που θα εξασφαλίσει όχι μόνον θα τον καταστήσουν παράγοντα στην επόμενη ημέρα της κεντροδεξιάς αλλά καθώς θα λείψουν από τους άλλους υποψηφίους δεν αποκλείεται να κρίνουν την εκλογή. 

Με αυτά τα δεδομένα, κάθε αποτέλεσμα μοιάζει ανοικτό. Από το απόλυτο που θα κρίνει τη μάχη από την Α' Κυριακή μέχρι και το σενάριο ενός μίνι θρίλερ που θα οδηγήσει την αναμέτρηση σε δεύτερο γύρο.