Ομιλία στην Καλαμάτα έδωσε σήμερα ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας, όπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσίασε τους άξονες της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει. 

Όπως είπε, οι βασικές αιχμές της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει είναι οι εξής: 

  1. Η αξιοπιστία, το σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και την ασφάλεια, που θα φέρουν επενδύσεις.
  2. Διαρθρωτικές αλλαγές για ένα κράτος ευέλικτο και ανταγωνιστικό, που δεν βάζει εμπόδια στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
  3. Ενίσχυση της ρευστότητας με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση του ΕΣΠΑ και έναν νέο Αναπτυξιακό Νόμο.
  4. Αποτελεσματικές και γρήγορες αδειοδοτήσεις, που δεν βάζουν εμπόδια στον επενδυτή, που τον διευκολύνουν.
  5. Αξιοποίηση με ένα γενναίο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, της δημόσιας περιουσίας, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα παρουσίασε και πέντε άξονες θεσμικών αλλαγών που αφορούν:

  1. Την άμεση κατάργηση του Νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών, γιατί δεν μπορεί να είναι τόσο σύντομη η αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη που φέρουν.
  2. Την αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των Βουλευτών και την κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή.
  3. Τη θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού, που δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα οχτώ χρόνια.
  4. Το ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του Βουλευτή, για να θεμελιώσουμε την ουσιαστική διάκριση της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία.
  5. Την ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, με ενισχυμένες αρμοδιότητες στην εξωτερική πολιτική και την άμεση εκλογή του από τους Έλληνες πολίτες, για να μην μπορεί κανείς πλέον να παίζει με τους θεσμούς και να εκβιάζει με τη διακοπή του κοινοβουλευτικού έργου.