Η έλλειψη παραγωγικότητας της χθεσινής συνάντησης ήταν προδιαγεγραμμένη. Τα κυβερνητικά στελέχη, ανεβαίνοντας τα λιγοστά σκαλοπάτια που οδηγούν στην αίθουσα των συνεδριάσεων, έλεγαν στους δημοσιογράφους: «Θα τελειώσουμε γρήγορα, όμως αύριο Σάββατο η μέρα θα είναι μεγάλη».

Και έτσι ακριβώς έγινε. Σε δύο ώρες οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν αλλά λευκός καπνός γύρω από το θέμα των πλειστηριασμών δεν βγήκε. Στόχος είναι τα πάντα να κλείσουν σήμερα, σε μία συνάντηση που θα ξεκινήσει στις δύο το μεσημέρι και αναμένεται να είναι μαραθώνια. «Το πολύ - πολύ να ξενυχτίσουμε λίγο» είπε στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, δεν έδωσε όμως περισσότερες πληροφορίες γύρω από το πόσο μεγάλη είναι η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, έχει σχεδόν συμφωνηθεί και θα κινείται πέριξ των 180.000 €. Εκείνο όμως που έχει προκαλέσει τις τριβές είναι τα εισοδηματικά κριτήρια. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να βάζει το ανώτερο όριο κοντά στα 35.000 ευρώ, ενώ οι δανειστές δεν θέλουν να ξεπερνά τα 24.000 για μία τετραμελή οικογένεια. Το πού τελικά θα κάτσει η μπίλια θα κριθεί από τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» καθώς αυτή τη στιγμή όλο το παζάρι έχει στηθεί γύρω από αυτές. Πάντως εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, ό,τι συμφωνηθεί σήμερα θα βρίσκεται την Τετάρτη στη Βουλή προς ψήφιση σε ένα νομοσχέδιο σκούπα.

Αντιθέτως, στην παρούσα φάση δεν θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τα κόκκινα δάνεια, καθώς το κουαρτέτο θέλει να υπάρξει συμφωνία γύρω από τη στρατηγική για την αντιμετώπισή τους.

Ποια θέματα έχουν κλείσει

Στην αρχή της χθεσινής συνάντησης κυβερνητικά στελέχη χαρακτήριζαν ως σχεδόν ολοκληρωμένη τη συζήτηση γύρω από τις 100 δόσεις και το διάστημα που θα έχει ένας φορολογούμενος να καλύψει μία ληξιπρόθεσμη οφειλή ώστε να μην χάσει τη ρύθμιση. Από το περιβάλλον του Μαξίμου γίνεται λόγος για μία κλιμακωτή μείωσης που θα ξεκινήσει από τις 30 ημέρες για το πρώτο εξάμηνο του 2016, στη συνέχεια θα μειωθεί στις 15 ημέρες και θα μηδενιστεί το 2017, όμως άλλες πληροφορίες λένε ότι οι δανειστές προτάσσουν ταχύτερη διαδικασία, με 20 ημέρες το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, 10 ημέρες το δεύτερο και μηδενισμό στο τρίτο.

Επίσης για το ισοδύναμο του ΦΠΑ στην εκπαίδευση φαίνεται ότι δεν υπάρχει εμπλοκή καθώς τα κεφάλαια θα βρεθούν από την φορολόγηση του τζόγου γενικώς και όχι μόνο από την αύξηση της αξίας της στήλης των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.

Επίσης φαίνεται ότι έχουν κλείσει οι συζητήσεις γύρω από τα γενόσημα, τις διοικήσεις των τραπεζών και την νομική θωράκιση των μελών του ΤΧΣ, ενώ η τρόικα δεν θα φύγει από την Ελλάδα με την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων. Οι επικεφαλής θα παραμείνουν στην πρωτεύουσα και την επόμενη εβδομάδα και θα ανοίξουν τις συζητήσεις για το δεύτερο πακέτο μέτρων από το οποίο εξαρτάται η εκταμίευση του ενός δισ. Σε αυτές τις συζητήσεις κεντρικό θέμα θα είναι (φυσικά) το ασφαλιστικό, αναμένεται λοιπόν να συμπεριληφθεί και το θέμα του αγγελιόσημου, κάτι που για την ώρα δεν έχει τεθεί επισήμως, όμως οι δανειστές ήδη το «γυροφέρνουν».