Ολοένα και απομακρύνεται το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερος γύρος στις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Στις τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμφανίζεται να έχει ανοίξει την ψαλίδα σε διαφορές που ξεπερνούν τις είκοσι ποσοστιαίες μονάδες έναντι του δεύτερου στην κούρσα –πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις –Απόστολου Τζιτζικώστα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν η διαφορά είναι σε αυτά τα επίπεδα ο δεύτερος γύρος θα είναι άνευ σημασίας αφού ο κ. Μεϊμαράκης θα μπορεί να πάρει την προεδρία του κόμματος ακόμη και αν προστεθούν όλα μαζί τα ποσοστά των υπολοίπων τριών.

Άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δηλώσει ότι αν η διαφορά είναι μεγάλη θα πρέπει οι συνυποψήφιοι να συμφωνήσουν ότι ο πρώτος θα είναι και ο πρόεδρος της ΝΔ χωρίς την διεξαγωγή δεύτερου γύρου.

Ωστόσο επί των δημοσκοπήσεων τα στρατόπεδα των υποψηφίων δεν δείχνουν να συμφωνούν ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι η μόνη που εκτιμά ότι τα δημοκοπικά ευρήματα είναι πολύ κοντά στην άποψη της κομματικής βάσης και ιδιαίτερα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι ο κ Μεϊμαράκης είναι ο μόνος που μπορεί να αντιμετωπίσει τον κ Τσίπρα αλλά και αυτός που μπορεί καλύτερα από τους υπόλοιπους να αναμορφώσει τη ΝΔ.

Σε αντίθετη φορά κινείται το στρατόπεδο Τζιτζικώστας που χωρίς να αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις εκφράζει επιφυλάξεις για την ορθότητα των αποτελεσμάτων .Συγκεκριμένα οι συνεργάτες του κ. Τζιτζικώστα εκτιμούν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να «μετρήσουν» την πολύ μεγάλη διαφορά που καταγράφεται στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και την διεισδυτικότητα που καταγράφει ο περιφερειάρχης σε Πελοπόννησο, νησιά και Αττική. Μια ακόμη εκτίμηση από τους συνομιλητές του κ. Τζιτζικώστα είναι ότι τα πάντα θα κριθούν από την συμμετοχή που ενδέχεται να επαναλάβει το σενάριο του 2009 όπου η μεγάλη συμμετοχή της βάσης έδωσε την νίκη στον Αντώνη Σαμαρά. Τελευταία εκτίμηση είναι ότι η στήριξη Βορίδη στο πρόσωπο του κ. Τζιτζικώστα έχει αλλάξει άρδην τις ισορροπίες κάτι που δεν έχουν προλάβει να καταγράψουν οι δημοσκόποι.

Οι δημοσκοπήσεις εξετάζονται πάντα, αλλά δεν βγάζουν πρόεδρο, σχολιάζει η πλευρά Μητσοτάκη που επιμένει ότι τα πάντα θα κριθούν στον πολιτικό στίβο και όχι στις εντυπώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στη θέση διεξαγωγής μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης κατηγορώντας τον κ Μεϊμαράκη ότι την  αποφεύγει αφού δεν έχει να παρουσιάσει καμμία ουσιαστική αλλαγή στο κόμμα, αλλά ούτε και πειστική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας απέναντι στον κ Τσίπρα και την κυβέρνηση.

Τέλος ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι οι δημοσκοπήσεις θα ανατραπούν και πως ο ίδιος θα είναι η έκπληξη των εσωκομματικών εκλογών αφού όπως υποστηρίζει είναι ο μόνος υποψήφιος που επιθυμεί η ΝΔ να είναι ένα «καθαρό» δεξιό κόμμα, όπως επιθυμεί και η βάση.