του Πάνου Ρασσιά
 
Στην τελική ευθεία της εσωκομματικής κούρσας, βρίσκονται οι διεκδικητές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και τα επιτελεία τους μετρούν δυνάμεις και συμμαχίες. Την ώρα που οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα, οι συνεργάτες τους μιλούν καθημερινά με στελέχη της παράταξης από κάθε περιφέρεια της χώρας, προκειμένου να τους πείσουν να στηρίξουν τον υποψήφιο που εκπροσωπούν.
 
Πρόεδρο επιλέγουν και οι 72 βουλευτές της ΝΔ, με τους περισσότερους να έχουν εκφραστεί ήδη, υπέρ κάποιου εκ των τριών συναδέλφων τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ή υπέρ του εξωκοινοβουλευτικού Απόστολου Τζιτζικώστα. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι που…το κρατούν δίπορτο, μεταξύ του κ. Μεϊμαράκη και του κ. Τζιτζικώστα.
 
Ακόμη μία κατηγορία είναι εκείνοι που μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρουν πρώτο το σημερινό πρόεδρο της ΝΔ, δείχνουν ότι το ξανασκέφτονται υπέρ του κ. Μεϊμαράκη, αν και αρχικά είχαν στηρίξει κάποιον άλλον υποψήφιο και τέλος υπάρχουν και οι ουδέτεροι που δεν έχουν εκφράσει καμία προτίμηση.
 
Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί που βρίσκονται στη δύναμη της γαλάζιας Κ.Ο., δεν έχουν εκφράσει δημόσια την προτίμησή τους, ωστόσο είναι γνωστό ότι ο Κώστας Καραμανλής και όλοι οι βουλευτές του καραμανλικού μπλοκ στηρίζουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς όπως λένε, είναι ο μόνος από τους τέσσερις υποψηφίους που μπορεί να κρατήσει ενωμένη την παράταξη και να μην επιτρέψει τη διάλυσή της στις 23 Νοεμβρίου, αλλά και ο μόνος που μπορεί να αντιπαρατεθεί με άνεση με τον Αλέξη Τσίπρα.
 
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς, έχει ξεκαθαρίσει με διαρροές συνεργατών του ότι δεν στηρίζει καμία υποψηφιότητα ως απάντηση στις κατηγορίες πως κατευθύνει τους ανθρώπους του μεταξύ του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Άδωνη Γεωργιάδη. Αρκετά στελέχη που ανήκαν στο σαμαρικό σύστημα, ωστόσο, έχουν ταχθεί υπέρ ενός εκ των δύο συγκεκριμένων υποψηφίων.
 

Υπέρ Μεϊμαράκη

 
Ξεκάθαρα υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, είτε με δημόσια δήλωσή τους είτε όχι, έχουν ταχθεί (με αλφαβητική σειρά), οι Γιάννης Ανδριανός, Μαρία Αντωνίου, Γιώργος Βαγιωνάς, Γιώργος Βλάχος, Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Βρούτσης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Θανάσης Δαβάκης, Τάσος Δημοσχάκης, Θανάσης Καββαδάς, Νικήτας Κακλαμάνης, Σταύρος Καλαφάτης, Άννα Καραμανλή, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Κατσαφάδος, Μάνος Κόνσολας, Κώστας Κοντογιώργος, Κώστας Κουκοδήμος, Γιώργος Κουμουτσάκος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Χρήστος Μπουκώρος, Θανάσης Μπούρας, Βασίλης Οικονόμου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Πλακιωτάκης, Μάριος Σαλμάς, Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Τασούλας, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Τσιάρας και Μάξιμος Χαρακόπουλος.
 
Τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στηρίζουν επίσης ξεκάθαρα, ο Νίκος Δένδιας, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ υπέρ του σημερινού προέδρου της ΝΔ φέρεται να είναι και η Όλγα Κεφαλογιάννη, χωρίς να έχει εκτεθεί, όπως και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης. Για τον κ. Μεϊμαράκη δίνει μάχη και ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, αν και αρχικά είχε συζητηθεί ότι ίσως ακολουθούσε τον Απόστολο Τζιτζικώστα.
 
Πιο πολύ προς την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη κλίνει και ο Χρήστος Κέλλας, αν και είχε ακουστεί ότι θα στήριζε τον κ. Γεωργιάδη. Ανοικτή γραμμή με τον κ. Μεϊμαράκη διατηρεί και η Φωτεινή Αραμπατζή, που βρισκόταν δίπλα του, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε τις Σέρρες και παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου. Θετικά έχει τοποθετηθεί για τον κ. Μεϊμαράκη και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης.
 
Στηρίζουν, επίσης, και μια σειρά κορυφαίων στελεχών της κεντροδεξιάς παράταξης που δεν εκλέχθηκαν βουλευτές στην τελευταία εθνική αναμέτρηση, όπως ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Δάνης Τζαμτζής, ο Μιχάλης Χαλκίδης και ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης.
 

Στηρίζουν Τζιτζικώστα

 
Η έκπληξη από το στρατόπεδο Τζιτζικώστα, ήρθε με τη δήλωση υποστήριξης του Μάκη Βορίδη, ο οποίος μέχρι πρότινος έδειχνε να ακολουθεί αυτόνομη πορεία και δική του ατζέντα, κρατώντας ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όπως αποδεικνύονταν και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του.
 
Ανοικτά και από την πρώτη στιγμή, υπέρ της υποψηφιότητας του 37χρονου περιφερειάρχη, είχαν ταχθεί πάντως, οι Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Σίμος Κεδίκογλου, Νότης Μηταράκης, Κώστας Σκρέκας, Γιώργος Στύλιος και Βασίλης Γιόγιακας. Αν και δεν έχει κάνει δημόσια δήλωση, κοντά στον κ. Τζιτζικώστα βρίσκεται και ο Χρίστος Δήμας, λόγω στενών προσωπικών σχέσεων, αλλά και η Έλενα Ράπτη, που επίσημα κρατά ουδέτερη στάση.
 
Κοντά στον κ. Τζιτζικώστα, θεωρείται πως είναι και ο Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος δεν έχει εκφραστεί ακόμη δημόσια, αν και έχει παραιτηθεί από εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και μάλιστα τηλεφωνικά στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει και ο Χαράλαμπος Αθανασίου, που αρχικά είχε προσεγγίσει το στρατόπεδο Μεϊμαράκη. Δίπλα στον κ. Τζιτζικώστα είναι επίσης και ο Γιάννης Αντωνιάδης.
 

Κοντά στον Κυριάκο

 
Χωρίς να έχει εκδηλωθεί δημόσια, φιλικά προσκείμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ δίπλα στον πρώην υπουργό φέρονται να είναι οι πρώην βουλευτές Μιχάλης Μπεκίρης, Μάξιμος Συνετάκης και Νίκος Γεωργιάδης. Ξεκάθαρα έχουν ταχθεί υπέρ του κ. Μητσοτάκη, οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Γιώργος Κύρτσος.
 

Αμφιταλαντευόμενοι και ουδέτεροι

 
Στο πλευρό του κ. Τζιτζικώστα από την πρώτη στιγμή ήταν και ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος δείχνει να το ξανασκέφτεται, υπέρ του κ. Μεϊμαράκη. Σε διπλό ταμπλό φέρεται να παίζει ο Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος σε συνομιλητές του στην Αθήνα έχει ταχθεί υπέρ του κ. Μεϊμαράκη, ενώ το γραφείο του στη Θεσσαλονίκη στηρίζει τον κ. Τζιτζικώστα.
 
Ουδέτερος εμφανίζεται ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης, όπως επίσης η τρίτη βουλευτής του Επικρατείας Νίκη Κεραμέως. Καμία θέση δεν έχει πάρει η Γιωργία Μαρτίνου, αλλά και η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία ωστόσο δεν βλέπει αρνητικά τον κ. Μεϊμαράκη. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί και ο Στέργιος Γιαννάκης, ο οποίος έχει ακουστεί ότι «φλερτάρει» με τον κ. Τζιτζικώστα.
Σιωπηλοί παραμένουν κάποιοι βουλευτές της Μακεδονίας, λόγω της σχέσης που έχουν οι νομοί τους με την Περιφέρεια, όπως ο Σάββας Αναστασιάδης, καραμανλικός και πολιτικός φίλος του Ευρυπίδη Στυλιανίδη, που ωστόσο απευθύνεται στην ίδια εκλογική βάση με την οικογένεια Τζιτζικώστα, ο Γιώργος Γεωργαντάς, ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Γιώργος Καρασμάνης.
 
Αμέτοχος είναι και ο Ευάγγελος Μπασιάκος, παρά το γεγονός ότι το γραφείο του στηρίζει τον κ. Μεϊμαράκη, αλλά και ο Λευτέρης Αυγενάκης, που ο πρόεδρος της ΝΔ, του παραχώρησε την έδρα του στο Ηράκλειο. Δικό του μηχανισμό για την επόμενη μέρα στήνει ο Βασίλης Κικίλιας, που έχει κρατήσει αποστάσεις από όλους τους υποψηφίους, αλλά και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που χτίζει το δικό του προφίλ. Δεν έχει εκφραστεί, αλλά φέρεται να κλίνει προς τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο Κώστας Βλάσης.