Την προβλεπόμενη  διαδικασία που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η συνθήκη Σένγκεν και το διεθνείς κανόνες ακολούθησαν οι ελληνικές αρχές, κατά την ταυτοποίηση του ενός εκ των τρομοκρατών της επίθεσης στο Παρίσι, στη Λέρο. 

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το άτομο αυτό που φέρεται να ανήκει στους δράστες του μακελειού στη γαλλική πρωτεύουσα, ήρθε στην Ελλάδα και στο νησί της Λέρου, στις 3 Οκτωβρίου, μαζί με κύμα προσφύγων και ταυτοποιήθηκε σύμφωνα με τους ενιαίους κανόνες των χωρών Σένγκεν

«Για το συγκεκριμένο άτομο έχει τηρηθεί πλήρως από τη χώρα μας η διαδικασία ταυτοποίησης. Όπως φαίνεται ο άνθρωπος αυτός έβγαλε εισιτήριο για τον Πειραιά αλλά για κάποιο λόγο δεν μπόρεσε να φύγει την ίδια ημέρα από τη Λέρο και τελικά έφτασε στις 8 Οκτωβρίου στο λιμάνι του Πειραιά» ανέφερε ο κ. Μουζάλας.

Ωστόσο, όπως είπε, από εκεί και πέρα χάντονται τα ίχνη του: «Μετά έφυγε γύρω στις 9 ή 10 Οκτωβρίου, δεν ξέρουμε σίγουρα. Αυτό το ξέρουμε διότι, ψάχνοντας τη διαδρομή του, είδαμε ότι έχει καταγραφεί στην Κροατία» τόνισε. Και συμπλήρωσε:

Παρά τις κατηγορίες κάποιων ότι είμαστε ξέφραγο αμπέλι, η ταυτοποίηση από εμάς έγινε σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες.

Πρόκειται για τον Αλμοχαμάντ Αχμάντ, που είναι, όπως είπε ο κ. Μουζάλας, «το μοναδικό άτομο, για το οποίο μας ζητήθηκε βοήθεια από τη γαλλική αστυνομία -με αίτημά της, το οποίο βασίστηκε στο διαβατήριό του».

«Κατά την άποψη μας η βομβιστική ενέργεια θα μπορούσε να γίνει είτε περνώντας με διαβατήρια είτε κανονικά… Θα ήταν λάθος εξαιτίας αυτού του τρομοκράτη να συνδέσει κανείς το προσφυγικό με το τρομοκρατικό και να αρχίσουν να υφίστανται συνέπειες οι πρόσφυγες» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και πρόσθεσε: «Είναι άλλο να υπάρχουν καλύτεροι έλεγχοι στα σύνορα από το να κλείνουν σύνορα και να υψώνονται φράχτες, χωρίς να διασφαλίζεται η ασφάλεια στην Ευρώπη».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην αρχή της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Εσωτερικών, τόνισε:

Δεν μπορεί παρά να εκφράσει κανείς το μεγάλο πένθος και την συντριβή του γι' αυτό που συνέβη στο Παρίσι. Ήταν ένα απίστευτο τρομοκρατικό χτύπημα και συμπαραστεκόμαστε ως κυβέρνηση στο τραύμα αυτό της Γαλλίας και συγχρόνως συμπαρατασσόμαστε με αυτούς που πιστεύουν ότι το τρομοκρατικό αυτό χτύπημα στο Παρίσι, θα πετύχει αν η Ευρώπη τρομοκρατηθεί, αν μεταφερθούν στοιχεία από αυτό το χτύπημα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού πληθυσμού και του μεταναστευτικού ρεύματος. Αν η Ευρώπη από Ευρώπη του Διαφωτισμού και του ρομαντισμού, από Ευρώπη των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας μετατραπεί σε μια Ευρώπη του Μεσαίωνα, σε μια Ευρώπη-φυλακή.

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι τέτοιες τάσεις διαφαίνονται στις τοποθετήσεις αρκετών, «αλλά ευτυχώς όχι όλων και όχι της πλειοψηφίας».

«Θέλω με χαρά να χαιρετίσω την δήλωση Γιούνκερ, ότι παρά το αποτρόπαιο αυτό χτύπημα, η Ευρώπη δεν πρέπει να αλλάξει την ατζέντα της σε σχέση με την αντιμετώπιση του προσφυγικού» τόνισε ο κ. Μουζάλας.