Άρχισαν εκ νέου λίγο μετά τις 22:30 το βράδυ της Κυριακής οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Η κυβέρνηση δίνει μάχη ώστε να ολοκληρωθούν με θετική έκβαση οι διαβουλεύσεις πριν το άνοιγμα των αγορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας συζήτησαν με τον Αλέξη Τσίπρα, για το πλαίσιο της τελικής συμφωνίας που φαίνεται να είναι πιο κοντά μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ωρών.  Πηγές από το οικονομικό επιτελείο ανέφεραν ότι έχει καλυφθεί μεγάλη απόσταση στο θέμα των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμα διαφωνίες με τους θεσμούς, αλλά τονίζουν ότι θα πρέπει να βγει απόψε λευκός καπνός από τις διαπραγματεύσεις. Στόχος είναι να υπάρχει λύση πριν ανοίξουν οι αγορές, ενώ οι καθυστερήσεις επιβαρύνουν το κλίμα και βάζουν εμπόδια στη διαδικασία της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. 

Άλλες πηγές κάνουν λόγο για πίεση των εκπροσώπων των θεσμών στα «καυτά» ζητήματα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, καθώς και την πώληση πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds.

Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί θα επιστρέψουν στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να συνεχιστούν οι επαφές με το κουαρτέτο. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει σήμερα η διαπραγμάτευση και να ανοίξει οριστικά ο δρόμος για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται στη νέα -εξ αναβολής- συνεδρίαση του EWG την Τρίτη. 

Ικανοποίηση σε Βρυξέλλες - Ντάισελμπλουμ

Κλίμα ικανοποίησης επικρατεί και στα ανώτατα κλιμάκια της ευρωζώνης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ καλοσώρισε την «καλή πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στις διαβουλεύσεις για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και σε αυτά που σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, μεταρρυθμίσεις που, όπως αναφέρει «είναι καθοριστικές για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης» των ελληνικών τραπεζών. Επιπλέον, αναγνώρισε πως έχει επιτευχθεί συμφωνία “σε πολλά ζητήματα”, ενώ ανακοίνωσε πως ακολουθώντας την εντολή του Eurogroup της περασμένης