Να ισορροπήσει στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, επιχειρεί τώρα η Αθήνα. Από την πρώτη στιγμή διακήρυξε η κυβέρνηση, δια της εκπροσώπου της, Όλγας Γεροβασίλη, ότι άλλο πράγμα η τρομοκρατία και άλλο το προσφυγικό ζήτημα, θέση στην οποία θα επιμείνει και στη συνέχεια. 

Με ικανοποίηση άκουσε  εξάλλου την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να διατυπώνουν ψύχραιμες προσεγγίσεις, ωστόσο η κυβέρνηση ξέρει και περιμένει συντηρητικές ευρωπαϊκές κυβερνήσει να υπαναχωρούν στα ακροδεξιά κελεύσματα. Ξέρει και περιμένει ότι οι θιασώτες μιας Ευρώπης –φρούριο θα επιχειρήσουν να κερδίσουν έδαφος. 

Όμως, όπως σημείωνε στο Newpost, αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, «αλίμονο αν ληφθούν μέτρα κατά των κοινωνικών δικαιωμάτων... άλλο αυτό, και άλλο τα μέτρα ασφαλείας τα οποία ασφαλώς θα πρέπει να αυξηθούν». 

Την επίσημη θέση της κυβέρνησης ανέλαβε να διατυπώσει, εκτάκτως χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξη Τύπου, εκεί όπου ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει κάτι στο πολιτικό μέρος του σχεδιασμού για το προσφυγικό ζήτημα. Την ίδια στιγμή όμως, αναγνώρισε ότι «προφανώς έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας απέναντι σε πιθανούς στόχους», θα υπάρξει, ειδικότερα, «εντατικοποίηση των ελέγχων, που θα γίνει φτιάχνοντας καλύτερα hot spots, αυξάνοντας τις υπηρεσίες και βοηθώντας παραπάνω τους πρόσφυγες». 

Αναφορικά με τα hot spots, η Αθήνα επανέρχεται στη βασική της θέση για δημιουργία τους στις χώρες όπου βρίσκονται και οι καταυλισμοί των προσφύγων, δηλαδή σε Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία. Θέμα που προφανώς θα είναι στην κορυφή της ατζέντας στις ελληνο-τουρκικές συνομιλίες, στη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη στην Άγκυρα με τους κ.κ. Ερντογάν και Νταβούντογλου. 

Είναι δεδομένο, από την άλλη ωστόσο, ότι η Αθήνα παρακολουθεί την έναρξη των βομβαρδισμών από τη Γαλλία κατά του Ισλαμικού κράτους αλλά και τυχόν απόφαση -δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται- των συμμάχων της για στρατιωτική-χερσαία απάντηση στους τζιχαντιστές.