του Τάσου Τσιφόρου

Τα παίζουν όλα για όλα οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τις τελευταίες ημέρες πριν την κάλπη. Μπορεί το σοκ από την επίθεση στο Παρίσι να κυριαρχεί στην επικαιρότητα και να καθορίζει όχι μόνον την ατζέντα των ΜΜΕ αλλά και τη ζωή όλων μας, ωστόσο οι τέσσερις μονομάχοι είναι αναγκασμένοι να ολοκληρώσουν το μαραθώνιο που ξεκίνησε τρία 24ώρα μετά τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου. 

Ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης μοιάζει να πλησιάζει το τέρμα της διαδρομής έχοντας ισχυρή διαφορά από τους άλλους διεκδικητές, τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Και ναι μεν αυτές έχουν αποδειχθεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν εκτός τόπου και χρόνου, ωστόσο, όταν όλες οι μετρήσεις συμφωνούν τότε προφανώς αποτυπώνουν την κυρίαρχη τάση. Και αυτή θέλει τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να προηγείται με διψήφια ποσοστά. Αρκεί, βέβαια, αυτή η βεβαιότητα της νίκης να μην αποδειχθεί κακή για το νυν Πρόεδρο της Ν.Δ. Και εξηγούμαστε. Όπως σημειώνουν οι δημοσκόποι, η καταγραφόμενη σαφής υπεροχή του κ. Μεϊμαράκη μοιάζει να απελευθερώνει ψηφοφόρους που ταλαντεύονται μεταξύ του νυν Προέδρου και του κ. Κυρ. Μητσοτάκη και οι οποίοι έχουν ως «ιδεολογική» επιλογή για τον α' γύρο τον γιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ως πολιτική επιλογή για το β' γύρο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Με άλλα λόγια, η δυναμική που κατέγραφε τις πρώτες εβδομάδες η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα έκανε αρκετούς γαλάζιους να σκέφτονται να στηρίξουν, εξ αρχής, την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη προκειμένου να... αποτραπεί ένα ατύχημα. Πλέον, με τις μετρήσεις υπέρ Μεϊμαράκη, αρκετοί εξ αυτών στρέφονται εκ νέου στην αρχική τους επιλογή, δηλαδή τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και εμφανίζεται να αυξάνει τα ποσοστά του.
Τί μπορεί να συμβεί εάν αυτή η δυναμική ενισχυθεί; Αφενός, ο κ. Μητσοτάκης να οδηγήσει σε δεύτερο γύρο τη γαλάζια αναμέτρηση, ειδικά εάν κόψει τόσες ψήφους ώστε να «προσγειώσει» τον κ. Μεϊμαράκη σε ποσοστά κοντά στο 40%. Αφετέρου να είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης που θα περάσει στο δεύτερο γύρο, ξεπερνώντας στο... βιράζ τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. 

Ο τελευταίος αντέδρασε την Παρασκευή με ένα... βαρύ όπλο. Έριξε στη μάχη τον κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος και προαλείφεται για νούμερο 2 του κόμματος (και νούμερο 1 στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα) σε περίπτωση νίκης του κ. Τζιτζικώστα. Παράλληλα, υπέρ του κ. Τζιτζικώστα τοποθετήθηκαν ο κεντρώος αλλά και με ερυθρόλευκα ποδοσφαιρικά αισθήματα πρώην Υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ενώ έτοιμος να ανακοινώσει τη στήριξή του προς τον Περιφερειάρχη είναι και ο ευρωβουλευτής, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και σημαία του ΠΑΟΚ Θοδωρής Ζαγοράκης. 

Ωστόσο, είναι η στήριξη του κ. Βορίδη που δεν αποκλείεται να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα. Όχι μόνον γιατί μπορεί να φέρει στο πλάι του κ. Τζιτζικώστα έναν αριθμό ψηφοφόρων αλλά και για τον... αντίθετο λόγο. Δηλαδή να κινητοποιήσει, εκ νέου, είτε το καραμανλικό στοιχείο, είτε τα κεντροδεξιά – μετριοπαθή αντανακλαστικά των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας στέλνοντάς τους ξανά προς την πλευρά Μεϊμεράκη. Με άλλα λόγια, στο βαθμό που η παρουσία Βορίδη ενισχύει την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα, στον ίδιο βαθμό μπορεί να συσπειρώνει ψηφοφόρους προς την πλευρά Μεϊμαράκη και να αποσυσπειρώνει τις δυνάμεις Μητσοτάκη και Γεωργιάδη. Ήδη, πάντως, οι δημοσκοπήσεις λίγο πριν την κάλπη, που θα αξιολογήσουν και το ρόλο Βορίδη στην εξέλιξη της κούρσας, «τρέχουν».