της Άρτεμις Παραδείσου

Μετά την πρώτη φορά Αριστερά η πολιτική και επιχειρηματική ελίτ της πρωτεύουσας συζητά τη... δεύτερη φορά Καραμανλής! "Η χώρα χρειάζεται στιβαρή ηγεσία". "Το πολιτικό σύστημα είναι αδύναμο". "Αν συμβεί κάτι θα μας σαρώσουν οι εξελίξεις". "Δε θα πάμε μακριά έτσι". Οι φράσεις σε εισαγωγικά είναι απλά μερικές ενδεικτικές αποστροφές που αντάλλαξαν πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι τα προηγούμενα 24ώρα υπό το σοκ των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και με το άγχος για το τι θα συμβεί στην περιοχή μας αν η Γαλλία και οι ΗΠΑ στείλουν στρατό στη Συρία. Η είδηση ότι ένας ή και δύο τζιχαντιστές είχαν περάσει από τη Λέρο πριν σπείρουν τον θάνατο στη γαλλική πρωτεύουσα έκανε τους βασικούς "παίχτες" ακόμη πιο ανήσυχους.

"Δε είναι δυνατόν να μη μιλάνε ο Καραμανλής, ο Σημίτης, ο Βενιζέλος, ο Αβραμόπουλος και άλλοι που έχουν κάποιο ειδικό βάρος" επισήμανε σε παλαιό συνεργάτη του δεύτερου συχνός συνομιλητής του πρώτου. Η αγωνία του για το μέλλον ήταν εμφανής. "Η κυβέρνηση δε μπορεί να λύσει το θέμα με τον ΦΠΑ στο σουβλάκι, πως θα αντιμετωπίσει κρίση στα σύνορα" αναρωτήθηκε κορυφαίος επιχειρηματίας που τηλεφώνησε σε πρόεδρο μικρού κόμματος. "Πρέπει να τα βρείτε" συνέχισε. "Να κάνετε μια κυβέρνηση οικουμενικού τύπου".

Το ερώτημα "ποιος" τέθηκε σε άλλη κουβέντα, που έγινε σε καφέ της οδού Σκουφά. "Πες στον δικό σου να πάρει τον Κώστα" είπε βουλευτής της ΝΔ σε κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει σχέσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. "Ο μόνος που μπορεί να πάρει πρωτοβουλία είναι ο Προκόπης και ο δικός σου έχει το τηλέφωνό του" του απάντησε ο τελευταίος. "Αν ο Τσίπρας είναι έξυπνος θα το κάνει αυτός" έκλεισε την κουβέντα ο άνθρωπος που την ξεκίνησε. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι πως έχουν ξεκινήσει οι αναζητήσεις. Που δεν γίνονται μόνο στο παρασκήνιο, αλλά κυριαρχούν και στις συζητήσεις των νυν βουλευτών. Όλοι αναζητούν μια λύση στα αδιέξοδα της χώρας. Και για τους περισσότερους ο Κώστας Καραμανλής φαντάζει ως η ιδανική λύση. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει άριστες σχέσεις μαζί του. Και ηλικιακά έχει το προβάδισμα από τους νυν αρχηγούς ενώ μπορεί να γίνει αποδεκτός από προσωπικότητες όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Άννα Διαμαντοπούλου κλπ. Απολαμβάνει επίσης του σεβασμού πολλών υπουργών της κυβέρνησης, που δεν κρύβουν και αυτοί την ανησυχία τους τις αντοχές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.    

Η ουσία είναι ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι πάγωσαν την Αθήνα και οδήγησαν πολλούς, που είχαν ποντάρει στην ανανέωση και στους πειραματισμούς, σε δεύτερες σκέψεις. Γιατί συνειδητοποίησαν ότι η απώλεια του ευρώ δεν είναι ο μόνος εθνικός κίνδυνος. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αρκετοί ένιωσαν την ανάγκη να μιλήσουν με ανθρώπους τους οποίους είχαν για καιρό εκτός της καθημερινότητάς τους.

Με έναν 40άρη πρωθυπουργό, την αξιωματική αντιπολίτευση να αναζητά ηγεσία, την Χρυσή Αυγή τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ μονοψήφιο και άλλα τέσσερα κόμματα στο όριο εισόδου στη Βουλή ορισμένοι νοστάλγησαν την εποχή των "δεινοσαύρων". Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 90' η χώρα είχε και Κωνσταντίνο Καραμανλή, και Ανδρέα Παπανδρέου, και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, και Χαρίλαο Φλωράκη και, και, και. Η σύγκριση του τότε με το τώρα δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, όσο κι αν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης κάποιοι έχουν ενοχοποιήσει το παρελθόν.

Η ουσία είναι ότι τότε η Ελλάδα ήταν πρωταγωνιστής ενώ σήμερα έχει υποβιβαστεί σε κομπάρσο της διεθνούς σκηνής.