Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά  ωστόσο πρώτα θα πρέπει να περάσουν από την Βουλή οι μεταρρυθμίσεις και στην συνέχεια θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει πριν από την Πέμπτη, οπότε και ενδέχεται να συγκληθεί δεύτερο Euroworking Group. 

Αυτό τουλάχιστον δηλώνουν σήμερα από τις Βρυξέλλες καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές, οι οποίες, την ίδια στιγμή εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνοντας ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα του ρόλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)

Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια και στην προστασία της πρώτης κατοικίας, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι θέσεις της Ελλάδας και των δανειστών έχουν έλθει πολύ κοντά, εκτιμώντας ότι η συμφωνία θα επέλθει πολύ σύντομα.

Όσον αφορά την αυριανή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group), οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται να γίνει θετική αποτίμηση της πορείας υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, διευκρίνισαν ότι η αξιολόγηση των θεσμών θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μόνο μετά τη νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, την οποία οι δανειστές αναμένουν εντός της εβδομάδας. 

Δεν απέκλειαν, τέλος, το ενδεχόμενο να συγκληθεί δεύτερο EWG, ενδεχομένως την Πέμπτη, το οποίο θα είναι σε θέση να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ που συνδέεται με το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων και των 10 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Την πεποίθηση ότι διατυπώθηκε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς τις τελευταίες ημέρες εξεφρασε η εκπρόσωπος του Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Η Α. Μπράιτχαρτ υπενθύμισε ότι αύριο, Τρίτη, θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group) για να αποτιμήσει την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

«Αναμένουμε περαιτέρω πρόοδο τις επόμενες ημέρες», ανέφερε στη συνέχεια η εκπρόσωπος, η οποία θα επιτρέψει στους θεσμούς να ολοκληρώσουν την αξιολόγησή τους και στα κράτη-μέλη να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις».