Το προσφυγικό ζήτημα, η πολιτική κατάσταση στη Συρία και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός μετά το πέρας του Συμβούλιου, τα ευρωπαϊκά κράτη θεωρούν πως υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Συρία, τουλάχιστον μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών που «δεν κατατάσσονται στους τρομοκράτες».

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο κυριάρχησε στο σημερινό Συμβούλιο, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πως συζητήθηκε η ανάγκη να υπάρξει κοινή εξωτερική πολιτική που θα διασφαλίζει την εφαρμογή των διεθνών και ευρωπαϊκών νόμων, η βοήθεια που πρέπει να δοθεί στις γειτονικές χώρες της Συρίας, όπως είναι ο Λίβανος και η Ιορδανία αλλά και ο ρόλος της Τουρκίας, στην οποία μεταβαίνει αύριο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών:

Σήμερα είχαμε Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Συζητήσαμε τρία θέματα: τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να φροντίσει για την ειρήνη στην περιοχή και την προώθηση της λύσης των δύο κρατών, καθώς και την ανάγκη να μεσολαβεί ως ειλικρινής, όπως λέγεται, διαμεσολαβητής ανάμεσα στους Παλαιστινίους και το Ισραήλ.

Κουβεντιάσαμε για τη Συρία, όπου ενημερωθήκαμε για τις συζητήσεις στη Βιέννη 1 και Βιέννη 2. Υπάρχουν ορισμένα ψήγματα - χωρίς να μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία - ψήγματα στοιχείων ότι θα υπάρξει ειρήνη στη Συρία, τουλάχιστον ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές που δεν κατατάσσονται στους τρομοκράτες. Συζητήσαμε μετά επί πολλές ώρες το προσφυγικό ζήτημα και την ανάγκη να υπάρξει μία κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρώπης που να διασφαλίζει και την εφαρμογή των διεθνών νόμων και την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αξιών και κεκτημένων.

Συζητήσαμε επίσης για τη βοήθεια που πρέπει να δοθεί σε κράτη που παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα, όπως είναι ο Λίβανος και η Ιορδανία, καθώς και για το ρόλο της Τουρκίας, όπου, όπως ξέρετε, αύριο και μεθαύριο θα βρίσκεται αποστολή της ελληνικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα και στην οποία θα συμμετέχω κι εγώ.